söndag 24 november 2013

Offentliga sektorns anti-skattebetalarkurser

.
Vi har länge kunnat misstänka att offentliga tjänstemän utbildas i hur de kan komma över skattebetalarnas pengar, utan att behöva dela med sig av dem på olika sätt till skattebetalarna på sätt som riksdag och regering bestämt. Ändå kan hela den offentliga institutionen var tillkommen just för att hjälpa olika medborgare på ett eller annat sätt.

Så länge det inte var bekräftat kunde de mest konflikträdda, och de insyltade, gömma sig bakom att det var hjärnspöken att påstå att så sker. Därför känns det väldigt välgörande att media orkat rapportera om att kommuner låter sina medarbetare gå kurs för att få lära sig hur de ska neka medborgare hjälp. Närbesläktat är det som Aftonbladet rapporterar om idag. Att man, för skattepengar, exempelvis i Göteborg, anlitar konsulter som ska hjälpa politiker och tjänstemän att sopa igen spåren och försvåra granskning av förskingring av skattemedel. Politiker och tjänstemän på många håll kan helt enkelt inte längre skilja på sin egen plånbok och skattebetalarnas.

I staten har den traditionen så mycket längre anor och är förmodligen just därför svårare att avslöja. Den sitter på sina håll i tapeterna. Vi pratar om en stat som haft för vana bygga isbrytare för att hålla igång sjöfarten men där tjänstemännen hyrt ut dem till annat när det blivit vinter. Detta bara ett exempel. Jag kunde lika gärna ha sagt ”finns i sjön”, för nästan oavsett vilket kort man vänder på dyker det upp egennyttiga tjänstemän, som av kollegor och företrädare lärt sig vända statens tafatta och slappa hantering av skattemedel till sin egen fördel.

Nog borde sådan här mörkläggningsverksamhet vara straffbelagd med mångårigt fängelsestraff. Det svenska ”brottsväsendet” saknar inte uppfinningsrikedom när det gäller att tänja på lagarna för att komma åt medborgare. Lite av den kreativiteten kunde gott omdirigeras till att sätta stopp för grova brottslingar i den offentliga sektorn.

Stockholm söndagen den 24 november 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

alberth sa...

På riksdagens hemsida hittade jag en festlig och lite skrämmande grej som jag inte kunde undgå att reflektera över, så här stod det:

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.
Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i vårt land. Svenska folket väljer vart fjärde år 349 personer som ska företräda dem i riksdagen.

Riksdagens uppgifter är att stifta lagar, besluta om skatter och bestämma statens budget. Riksdagen granskar också regeringen och de statliga myndigheterna. Dessutom har riksdagen stort inflytande på utrikespolitiken.

Men borde det egentligen inte ha stått så här istället:

All offentlig makt i Sverige utgår från de politiska partierna och riksdagen är de politiska partiernas främsta verktyg.
Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i vårt land. Svenska folket väljer vart fjärde år, på anvisning av de politiska partierna, 349 personer som ska företräda de politiska partierna i riksdagen.

Riksdagens uppgifter är att stifta lagar, besluta om skatter och bestämma statens budget. Riksdagen låtsas också granska regeringen och de statliga myndigheterna. Dessutom har riksdagen inget inflytande på utrikespolitiken vilken styrs självsvåldligt av Carl Bildt.

Mikael Styrman sa...

Mycket närmare verkligheten.