torsdag 28 november 2013

Systemkollapsen på Säter

.
När jag fick veta att man hade funnit en syndabock för att det gick fel i Quickmålen och att syndabocken in spe var en numera avliden psykoterapeut blev jag mycket skeptisk. Mina tvivel minskade inte när det visade sig att vederbörande hade avlidit 2005 i 91 års ålder. :-)
Det låg nära till hands att misstänka, att man var på väg att göra en ”Anna Lindh” - som man brukar göra i den offentliga sektorn. Som man gjorde i fråga om utlämnandet till CIA av egyptierna Mohamed Al Zery och Ahmed Agiza. Man skyller på en död. De bråkar inte så mycket.

Men efter att ha sett Dan Josefssons utomordentligt pedagogiska dokumentär återstår bara att förbluffad sjunka ned i en fåtölj med ett häpet leende och hämta andan. Verkligheten har åter visat sig vara den största diktaren av alla. Vi brukar säga att verkligheten alltid överträffar dikten, i den meningen, att det är svårt att ställa till det lika jävligt i en bok som verkligheten kan göra och ändå få intrigen att upplevas som trovärdig. I det här fallet tycker jag dock att man nog skulle ha kunnat finna en likvärdig intrig i en fiktiv text. Men det är naturligtvis väldigt nedslående att det kan bli så tokigt i verkligheten.

Sedan är det ju en ganska vass pil riktad mot minnesexperten Sven Å Christensson i programmet. Han har naturligtvis ett tungt moraliskt ansvar att bära. Men han var ju inte ensam. Det var ju många stollar på den båten. Och man måste fundera över den här beredvilligheten att ställa upp på snart sagt vad som helst i offentlig regi. Vad beror den på? Säkert många orsaker? Men tungt väger ju säkert både karriärhunger och vetskapen som alla burit med sig, om att man får ställa till det hur illa som helst i offentlig tjänst och aldrig blir ställd till svars. Om det fanns ett tydligt ansvarsutkrävande skulle de tvingas att tänka efter och i förväg ta ställning till, om de i efterhand kan stå för sina åsikter. Idag behöver ingen bekymra sig för det. Det är bara att hoppa till nästa svammel som man inte heller behöver ta något ansvar för.

Jag skulle ha sett reprisen i natt men John Blund kom emellan. Men jag ser att jag, och alla andra på landsbygden som har gsm-internet från Absurdistans Teliabolag, får en ny chans att se programmet i SVT idag kl 13:45. Tydligen sänds det även den 30:e och den 1/12.

Ur rent mänsklig synvinkel är det väldigt sevärt. Vad kan man annat än fascineras och förskräckas av att även väldigt välutbildade människor hyser en sådan beredskap för att överlämna sitt tänkande till någon annan. En sådan beredvillighet att låta sig förslavas med osynliga bojor.

Det som har skett på Säter är ju väldigt intressant. Frågan är om inte det kommer att göra Säter väldigt känt och analyserat, fast på ett annat sätt än man ursprungligen avsåg. Det kan bli en del av en väldigt värdefull analys av systemkollapser som man snart kommer att få tillfälle att söka stöd i, när man ska finna en förklaring till vad västvärldens underrättelsetjänster just nu håller på och ställer till med.

Övertorneå torsdagen den 28 november 2013
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hela sekten med religionen psykologi bör granskas. Det är ingen vetenskap, utan enbart tro. Lobotomering, sterilisering och elchocker. Allt efter mode.
Psykologin har en särställning idag. Det ifrågasätts inte. Vi har därmed skenande kostnader p.g.a. "utbrända", hundratusentals som får "lyckopiller" som i kliniska undersökningar inte har någon effekt. Man sätter fler o fler personer under bokstavs kombinationer som ADHD,Aspergers osv vilket slår ut tiotusentals liv och har lett till skenande sociala kostnader.

Asperger tex fanns inte 1980. På något sätt har världen fungerat i 4.49 miljarder år utan den diagnosen. Nu sätter man denna diagnos på tiotusentals stackare som därmed aldrig kommer in i samhället. Jag hade tur att diagnosen inte fanns på min tid = jag hade aldrig kommit ut i äkta arbete.

Allt detta tack vare psykologin.

Det är dags att döda denna heliga ko.