torsdag 27 augusti 2015

Debatt i SVT - Självbedragarnas afton?

.
Intensiv Debatt i SVT ikväll om huruvida miljöhotet kräver att bränsleskatten höjs på landsbygden. Som om det skulle spela någon som helst roll för miljön om det fåtal tusental bilar som rullar på den svenska landsbygden så rullade dygnet runt året om. Att påstå att man höjer bränsleskatten på den svenska landsbygden för att värna miljön, är bara lögn och förbannad dikt.

Den som någon gång har varit i Afrika vet att några hundra bilar färre i Afrika gör mer nytta för miljön än alla bilar på svenska landsbygden. Men för att riktigt kunna förstå det här resonemanget bör man ha upplevt att köra bakom några av de vrak som först tjänat i Europa 30-40.000 mil, sedan tjänar lika länge i Afrika, men överlastade.

Problemet är dock varken några hundra eller tusen eller ens tiotusentals bilar i Afrika eller på den svenska landsbygden eller vilken bränsleskatt de har eller inte har. Problemet är den miljard bilar, som helt i onödan, förflyttar sig i promenadtakt i världens städer, där man lätt kan bygga ut kollektivtrafik eller ge människor incitament att bo åtminstone relativt nära sitt arbete. Men det törs man inte ens andas om, eftersom vi byggt upp ett självförstörande samhälle som bygger på att vi ska förbruka jordens resurser, genom att utföra onödiga transporter, för att andra ska leva på att bygga onödiga bilar - häftiga men onödiga.

Andra självbedragare diskuterade vad bränsleskatten skulle innebära för svenska åkeriers möjligheter att konkurrera med sina utländska kollegor. Det borde gå bra tyckte någon, eftersom de utländska miljöovänliga bilarna drar mycket mer bränsle än de svenska och därför inte kan konkurrera med högre bränsleskatter. Så var det nog - ännu för 30 år sedan. Numera har utlänningarna ofta bättre bilpark än svenskarna. Men det är ju svårt för storsvensken att erkänna.

Södertälje torsdagen den 27 augusti 2015
Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Inte att förglömma de utsläpp som charterflyget gör!
Vid en resa till Bankok släpper flyget ut avgaser motsvarande flera tusen mil med bil, detta räknat på en person!!!

Anonym sa...

Tanten från S var extra rolig när hon yrade om klimatutsläpp från bilar. Vad f-n är klimatutsläpp? Debatten visade väl om inte annat hur långt borta politikerna är från verkligheten...

Benny