tisdag 4 augusti 2015

Vrakspillrorna från MH370 - och kaffesump

.
De på La Réunion upptäckta vrakspillrorna som anses härröra från det i mars förra året försvunna malaysiska planet, flight MH370, har skickats till Frankrike för undersökning. Det påstås i media att det ska ske för att med hjälp av de på spillrorna växande havstulpanerna bestämma var planet störtat. Då passar det väl bra att de skickas till Frankrike? Där besitter man ju en dokumenterad förmåga att utifrån nästan ingenting komma fram till de mest fantasifulla - och önskade - resultat.

Att döma av tidigare franska utredningar, bland annat gällande Air France AF447 och Germanwings 9525, kanske man rent av, utifrån havstulpanerna, kan komma fram till att piloterna var suicidala och hade besökt 154 psykiatriker - eller fler.

Skämt åsido - hur ska man utifrån havstulpanerna kunna bestämma var planet störtat? Mig förefaller det som att på flygplansdelen får finnas i stort sett vilka havstulpaner som helst. Det säger ändå inget om var planet störtat. Men det säger - möjligen - något om var vrakdelen har befunnit sig en tid. Även en sådan slutsats blir dock förenad med stor osäkerhet. Det blir väl ungefär som att utifrån smutsen på en flygkropp bestämma var flygplanet befann sig igår kl 13:25? Fullt i klass med sibyllans spådomar i kaffesump, på kringresande tivolin i början av förra seklet, när människor var okunniga och lättlurade.

Om avsikten verkligen är den som media spekulerar i andas det förberedelser för ett till bedrägeri. Befarar man däremot att på vrakdelen kan finnas lämningar som inte ska finnas där om planet störtat utan militär hjälp kan dock undersökningen användas till att avslöja det - eller dölja det…

Södertälje tisdagen den 4 augusti 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: