fredag 28 augusti 2015

Var allt detta lidande nödvändigt?

.
Europas toppolitiker och media fortsätter att hyckla om flyktingkatastrofen som blir värre för var dag som går. Allt ont i världen är de hänsynslösa människosmugglarnas fel, tycks politikerna med sin hejaklack i media mena. 

Men är det så? Har människosmugglarna skapat detta helvete för människor i Afrika, Mellanöstern och Afghanistan? Eller tillhandahåller de bara det som människor på flykt efterfrågar - en billig transport till den europeiska välfärden och tryggheten? Dessutom efter bästa förmåga - dock utan att alltid lyckas med de ibland av överdriven optimism, okunnighet, och kanske även hänsynslöshet, präglade uppläggen?

Flyktingtransporterna sker visserligen med låg standard och ofta med farliga transporter. Men vad menar Europas toppolitiker? Människor på flykt kan väl inte förväntas chartra jumbojetar som för dem till trygghet och välstånd?

I vilket krig mot en överväldigande supermakt, kan flyktingar kosta på sig att vara kräsna? Alternativet till människosmugglarnas transport är ju ofta så mycket värre. När de tyska nazisterna anföll Polen i Andra Världskrigets inledning riskerade flyktingarna att bli mördade av nazisterna, bland annat genom flyganfall som spred skräck bland flyktingarna längs landsvägarna. Man kan nog hålla för visst att sådant drabbar flyktingar i Mellanöstern också men att inga media kommer att berätta om det. Åtminstone inte om det utförs av amerikaner eller deras allierade. För resten av resan, utanför krigszonen, riskerar flyktingarna att svälta eller törsta ihjäl, frysa ihjäl, bli utnyttjade, rånade eller mördade. Människosmugglarna är knappast flyktingarnas största problem. Men det är bekvämt för avskummet som leker politiker i Europa, att försöka kanalisera den ilska som rätteligen borde drabba de USA-rövslickande europeiska politikerna mot människosmugglarna istället.

Nog hade det väl varit bättre om Europas ynkryggar till politiker hade satt ned foten och satt sig till motvärn mot de amerikanska psykopaternas härjande i flyktingarnas hemländer?

”Kalla en spade för en spade”, som vi säger på svenska. Eller ”lyft upp katten på bordet”, som man säger i Finland, varmed menas att man måste våga tala om det riktiga problemet - inte om betydelselösa undanflykter och sidofrågor. Det verkliga problemet är det amerikanska härjandet som underminerar andra länders stabilitet, samhällsordning, rättsväsende och flyktingarnas möjligheter att leva och försörja sig i sina hemländer.

- Sluta hyckla era skurkar!

Södertälje fredagen den 28 augusti 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: