måndag 21 maj 2018

Dyra kameror?


.Jag såg i en liten nyhet på SVT:s Text-TV om att justitieminister Morgan Johansson berättade att polisen nu har 131 kamerapunkter i drift och fler på väg att installeras.

Det framgick inte var de finns. Är det 131 i hela Sverige så låter det inte som särskilt imponerande. Men det är klart. Sosseriet har ju ända till helt nyligen kämpat med näbbar och klor för att istället värna tjuvarnas integritet. Och en fastighetsägare i Sverige som tar fast inbrottstjuvar eller andra kriminella inne på sina ägor får inte veta vad de heter. Det tycker polisen att omfattas av förundersökningssekretess och den skyddar tjuvarna på detta sätt mot brottsoffret. Eftersom brottsoffret undanhålls väsentlig information av polisen kan han inte heller veta när någon brottsling återkommande skövlar hans egendom. Med sådana poliser - ytterst ledda av Morgan Johansson och sosseriet behöver vi inga brottslingar. Med hänsyn till sosseriets ända till nyligen omfamnade inställning till kameror ligger det i sakens natur att byråkratin är kluvet inställd till den pågående installationen av kameror. Kan vi tippa att ungefär hälften kämpar för installation av kameror och ungefär hälften stretar emot?

Om det är samma upphandlare som handlar upp kamerorna som det var som köpte in drönarna till polisen då räcker inte den svenska statskassan till så många kameror.

Polisen betalade 2 miljoner kronor per drönare. Ett mer rimligt pris hamnar i intervallet 20-50 tusen kronor. Det är vad vi vanliga dödliga betalar när vi köper för egna pengar. En latent storkund som polisen borde naturligtvis kunna tillgodoräkna sig betydande rabatter, som inte kommer vanliga hushållskunder till del. Men polisens drönare blev istället 40 gånger dyrare.

Någon har med andra ord sannolikt skurit emellan riktigt ordentligt.

Undrar hur mycket skattebetalarna pungslås på för inköp av polisens kameror?

Om även kamerorna hade upphandlats enligt sunda ekonomiska premisser - utan korruption - skulle det finnas många tusen i landet och det skulle inte nödvändigtvis ha märkts i statsbudgeten.

Falun måndagen den 21 maj 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: