torsdag 24 maj 2018

Svamligt om ”Öppen vägg”Exempel på Glasgows vackrare alternativ till svenskt klotter
Det är ibland väldigt svårt när en dum idé väcks. När väl obegåvade människor får tag i den får den nästan eget liv och lever vidare av sig själv, för att ingen verkar begripa att förpassa den till papperskorgen. Ett sådant exempel är ”Öppen Vägg” som nu ska uppföras i Farsta och blir Stockholms läns femte.

Media skrev om det i slutet av april. Det är, får man förmoda, ett försök att kanalisera konstnärligt obegåvade målarkluddars skapandekraft till harmlösa ytor, så kallade öppna väggar. Tanken är förstås att få vandalerna att kludda där istället för att göra skada på annan plats.

- Jag säger bara: Lycka till!

Det är helt osannolikt att det kommer att lösa några problem - snarare kommer det att förvärra problemet med obegåvade kluddars vandalisering av det offentliga rummet. Graffitins själva väsen är det anarkistiska draget, det otillåtna, förbjudna, trotset. Den som håller till godo med en tillåten vägg är ingen riktig graffiti-kludd. Därför kommer det inte att lösa några problem, men det kommer - möjligen - att värva fler till verksamheten. Sådana som annars inte skulle dra runt och klottra ned vårt samhälle kommer på detta sätt att lockas och tränas att bli kluddande vandaler.

Sedan är det en annan sak att de flesta av dessa kluddar är så obegåvade att de inte borde måla någonting alls. Deras alster visar bara att de inte kan måla och inte fått lära sig att skilja på mitt och ditt. Annat vore om de hade dugit till att åstadkomma något vackert. Något sådant som man kan se på väggarna i till exempel Glasgow, se ovan. Men det duger inte våra nollor till.

Obegåvade kluddar som inte kan skilja på mitt och ditt ska inte övas på skattefinansierade öppna väggar. De ska befrias från sina sprayburkar och låsas in på lämpligt lång tid tills de lär sig skilja på mitt och ditt.

Vad är det då som får dessa tomtar till kommunaltjänstemän och politiker att göra sådana lösningar? Jag skulle inte inte bli jätteförvånad om man någonstans i näringskedjan runt den aktuella kommunen hittar någon ägare till eller anställd på en klottersaneringsfirma som skapar marknad åt sig själv - klädsamt kamouflerat till motsatsen.

Vad blir nästa korkade idé från kommunerna i Stockholms län? Övningsfält där araberna får lära sig att kasta handgranater så att de träffar polisbilarna eller övningsbanor där de får lära sig att träffa bättre med maskingevär när de jagar varandra med bil i våra städer? Eller kanske övningsfält med balkonger på olika höjder så att de får lära sig att skiljas utan komplikationer?

Falun torsdagen den 24 maj 2018
Mikael Styrman

Inga kommentarer: