måndag 21 maj 2018

Normal-amerikansk klåfingrighet och gränslöshet?


.

Ett fyrtiotal USA-senatorer ger åter uttryck för amerikanernas bristande förmåga att veta sin plats och veta att inte inte lägga sig i andras angelägenheter. Dessa mutkolvar, som det ju vanligen handlar om i amerikansk politik, utsätter nu Tyskland och andra europeiska länder för ytterst opassande påtryckningar gällande den ryska gasledningen, avsedd att bli en ytterligare väg att försörja Europa med naturgas - rysk gas denna gång.

En del av argumenten är på en ganska barnslig - nästan imbecill - nivå. Till exempel såg jag i en tidning att det hade kastats fram att gasledningen skulle komma att användas för spioneri.

Om analysförmågan och argumentationsförmågan befinner sig på denna låga nivå i den amerikanska senaten är det ju inte så konstigt att Donald Trump är president. Han är ju rena krutuppfinnaren vid en jämförelse. I de blindas rike är den enögde kung, brukar man säga. Men det kanske allra värsta är väl den till synes helt obefintliga integriteten som dessa senatorer ger prov på.

I demokratins väsen ligger naturligtvis att väljarna ska kunna välja vem helst. Vem väljarna har valt säger förstås något om dem själva. Men ibland känns det som om även demokratin skulle vinna på att den som önskar kandidera borde få genomgå ett enkelt idiot-test. Då kanske vi slapp sådana amerikanska grodor?

Det kan tyckas att amerikanska senatorer skulle ha större problem att ägna sig åt än om Europa köper gas även från Ryssland. Exempelvis kunde man försöka komma till rätta med sina banksters eller den omfattande narkotika-brottsligheten. Men det går förstås inte som narkotika-branschen är en stor bidragsgivare till amerikanska folkvalda. Då är det förstås väldigt viktigt att hålla uppe priset och hålla nere narkotikatillgången. Annars sinar mutorna.

En annan sak de kunde ägna sig åt är massmorden på amerikanska skolor som numera sker nästan varje vecka. Den senast drabbade skolan hade beväpnade vakter. Kanske att ljushuvudena i den amerikanska politiken hade glömt att beväpna skolkökspersonalen?




Falun måndagen den 21 maj 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: