tisdag 12 december 2023

Bråda dagar

 .

Nu efter hisskraschen fick alla väldigt bråttom. Myndigheter av olika slag ska sätta ihop ett uppbåd. Ja, så heter det förstås inte hos oss. Det är ju inte Vilda Västern. Fast det är väldigt likt på många sätt. Så det blir väl åtminstone någon sorts grupper för att utreda olika saker. Bland det första man får utreda - förutom anledningen till haveriet - blir förstås vad man har gjort och inte har gjort och när man gjorde det - om någon jobbar kvar som minns när man gjorde något. Snart kommer någon och ställer frågor och då ser det inte så bra ut om man har noll koll och inte kan visa upp några spår efter mänsklig verksamhet.


När besiktigade vi en hiss senast - om vi alls har gjort det? Vilka jobbar på det ena eller det andra bygget - någon som vet? Har de några papper? Falska? Några betyg? Falska? Någon utbildning? Vad har vi gjort? Har vi gjort någonting alls?


Om flitens lampa lyser på olika myndigheter den närmaste tiden har det nästan säkert sin motsvarighet på byggföretagen och hos de många underentreprenörerna: Vem jobbar hos oss? Varifrån är han? Hur ser passet ut? Vadå har inget pass? Alla har väl pass? Vadå olik sig på bilden? Vad har de för utbildning? Har vi fått betygen? Varför är de inte översatta? Är det något betyg alls som är kollat? När är våra grejor besiktigade? Var är protokollen? Vadå finns inga protokoll? Men en logg finns det väl? Ingen logg heller? - Va fan - skriv en logg och fort ska det gå! Visserligen brukar de alltid förvarna, men i en sådan här situation vet man inte.


Trycket är stort på alla nu. Myndigheterna måste gräva fram någon som de kan göra tillslag hos, så att de kan visa att de fungerar. Någon som kan vara ställföreträdande syndabock som de kan kasta till vargarna. Det kan inte vara vem som helst. Om de ska göra tillslag hos något företag måste det vara något som är tillräckligt litet för att vara ofarligt och helst något som inte drar in några fringisar.


Bråda dagar - jajamän! Över lag, men kanske inte överallt. Säkert har någon ordning på sitt fögderi. Särskilt om de får några månader på sig att jobba med saken.


Falun tisdagen den 12 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: