torsdag 14 december 2023

Inte konstigt att opinionsundersökningar överdriver sosseriets siffror

 .

Det är inte konstigt att opinionsundersökningar överdriver sosseriets siffror. Det beror sannolikt i mycket hög grad på att väljare som är benägna att rösta borgerligt i allmänhet är mindre benägna att svara i telefon och SD-sympatiserande väljare i ännu hög grad är obenägna att svara i telefon och delta i opinionsundersökningar.


Förklaringen är nog inte bara en integritetsfråga utan den kan nog i hög grad hänföras till misstro mot ett ofta korrumperat system. Alla kan ju se hur opinionsundersökningar metodiskt används som ett politiskt redskap även om många naturligtvis inte begriper det.


Det ger sosseriet uppblåsta siffror, vilket passar utmärkt för den som är benägen att fuska vid röstning och rösträkning, som förr i tiden. Ett manipulerat valresultat kommer då bara att bekräfta det man redan tror sig veta av de manipulerade undersökningarna.


Mitt intryck är dock att fenomenet kan vara på utdöende eftersom sosseriet lyckats allt sämre med dessa metoder under senare val. Många av de som aktivt deltog förr har numera i hög grad antingen sparkat tomt eller är så besviken på partilinjen de senaste åren att de inte längre vill hjälpa till. Man tittar på pensionsbeskedet och ser sig om i samhället och ”tar sin Mats ur skolan”.


Falun torsdagen den 14 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: