torsdag 28 december 2023

Rikspolischef - ett otursförföljt ämbete

 .

Uppdaterad den 28 dec 2023, kl 20:53.



Svenska regeringar har en längre tid haft ”otur” när de utsett nya rikspolischefer. Eller har de verkligen det - egentligen? Kanske utser svenska regeringar avsiktligt svaga rikspolischefer för att behaga den grova organiserade brottsligheten, varav många politiker och höga tjänstemän är en del? 


Det verkar nämligen inte som om polisen förväntas vara dugande i Sverige, Ändå har polisen många viktiga uppgifter. Polisen i Sverige förväntas, sina viktiga uppgifter till trots, vara foglig och lättstyrd, för att möjliggöra riskfri plundring av skattebetalarna, näringslivet och det offentliga. Krigsmaterielinspektörer och statsministrar ska riskfritt kunna mördas vid behov, liksom onödigt nyfikna journalister samt konstnärer som irriterar viktiga väljargrupper. Mördare ska kunna undgå straff med hjälp av politruker som pådyvlar andra ansvaret för mördarnas ogärningar. Politiska lik - som oönskat kommer i dagen på våra begravningsplatser där de blivit begravda på 60 cm djup, inrullade i plast - ska kunna döljas för befolkningens, och eventuella ambitiösa och ännu okuvade journalisters, granskande ögon och snabbt skaffas undan spårlöst. Sist men inte minst ska rika entreprenörers dödsbon kunna plundras av i övrigt odugligt politiskt slödder.


Den nytillträdda rikspolischefen är visserligen inte rekryterad inom poliskåren, men väl inom den korrupta kökkenmödding som stora delar av det svenska rättsväsendet utgör en del av. En kort tid kunde hon trots det betraktas som ett oskrivet blad. Någon som har rätt till en smekmånad - att pröva sina vingar och utmärka sig genom egna handlingar - goda eller dåliga.  Det har hon nu gjort med besked, utan att ens ha innehaft sin befattning en hel månad.


Hon har nu, som nybliven rikspolischef i ett litet land, mer prövat av grov brottslighet än resten av Europa tillsammans, förklarat att hennes främsta uppgift är att ta hand om sina fyra barn och gå hem från jobbet kl 16. Ingen missunnar väl en mamma att ta hand om sina fyra barn? Det är en nog så behjärtansvärd uppgift. Men om man inte är svagbegåvad borde man själv kunna landa i slutsatsen att rikspolischef i ett av grov kriminalitet svårt prövat land inte är det naturliga karriärvalet - särskilt inte om man vill gå hem från jobbet kl 16. Det är ju ett hån mot såväl valmanskåren som poliskåren.


Naturligtvis åligger det en själv ett stort ansvar för att inte ta emot ett uppdrag som man uppenbarligen inte har förstått vad det innebär och kräver av en själv. Men om hon blivit unikt välsmord för att ta uppdraget - för att man inte ska riskera tvingas utse någon som kunde visa sig farlig för den grova organiserade brottsligheten - är det förstås mycket begärt av den som utses att tacka nej till uppdraget. Däremot faller det en lång mörk skugga över de skenbart idioter som vaskat fram och utsett en rikspolischef som är så in i Norden uppe i det blå att hon förväntar sig att kunna gå hem kl 16 varje dag - och ändå sköta sitt arbete.


Det här andas naturligtvis att det egentligen inte är hon som är utsedd till rikspolischef - annat än formellt. Det är den biträdande som är den egentliga rikspolischefen. Petra Lundh är bara en politruk vars uppgift är att övervaka och se till att inte den riktiga polisen löper amok och börjar klara upp den grova organiserade brottslighetens gärningar. Hon har med andra ord samma uppgift som den överrock som Olof Palmes banemän med Ingvar Carlsson i spetsen helt grundlagsstridigt tillsatte i Palme-utredningen. Det blev en framgång den gången. Må vara smärtsam, men ändå framgång. Nu återstår att se om Petra Lundh ska bli en kort och smärtsam färd mot dag och en hederlig poliskår eller en lång och smärtsam färd mot dag och en hederlig poliskår - förmodligen i bägge fallen resulterande i byte av rikspolischef innan kåren kan saneras och effektiviseras. Att vara den grova organiserade brottslighetens politruk och polisens överrock är knappast förenligt med att bygga upp en hederlig poliskår som inte styrs indirekt av den grova organiserade brottsligheten. 


Det är inget vackert föredöme för en polismakt stadd i förfall som en rikspolischef som ska gå hem kl 16 visar upp. Det är inget annat än ett hån. Ett hån mot folket, mot brottsoffren och mot den hederliga och ännu ambitiösa delen av poliskåren. Kan en sådan utnämning och total avsaknad av ansvar, ambition och ens skam, sluta på något annat sätt än att polisens förfall accelererar? 


Exemplets makt är starkt. Det duger inte att den som ska rycka upp poliskåren säger: ”gör inte som jag gör - gör som jag säger”. Eller menar Petra Lundh att resten av kåren också ska gå hem kl 16? Det lär i vart fall bli följden om hon får hållas.


Falun torsdagen den 28 december 2023

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hon kan inte begära att alla andra skall stanna på jobbet och utföra övertidsarbete, nog är det många poliser som kommer att gå hem kl 16,00.