söndag 10 december 2023

En skugga över Nobelstiftelsen

 .

Det är naturligtvis ingen slump att Iran åtalar Johan Floderus strax innan Nobeldagen. Ikväll känns det dock inte av. Alla tråkigheter drivs bort av yran och den proffsiga sändningen från Nobelfesten.


Men när glamouren klingat av knackar verkligheten på dörren, åtföljd av en skammens skugga över Nobelstiftelsen. Vi påminns om att Johan Floderus nu åtalas och hotas av dödsstraff för att Iran vill frita och byta till sig en folkrättsförbrytare.


Det är inte hedrande för Nobelstiftelsen att de för att sabla ned Jimmie Åkesson ville bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till Nobelfesten. Iran kanske nu hämnas för den återtagna inbjudan genom att tillkännage åtalet mot Floderus inför Nobelfesten.


Om Nobelstiftelsen pissviktiga funktionärer skulle man kunna säga att synden straffade sig själv. Sådana politiserade mutkolvar borde lämna sitt uppdrag. De solkar bara ned Alfred Nobels minne med sitt sossekramande. Alfred Nobels kvarlåtenskap är inte, och ska inte vara, en del av sosseriet.


Falun söndagen den 10 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: