söndag 10 december 2023

Tveksamt om havsströmmarna

 .

Spågubbar och spågummor - främst spågubbar naturligtvis - förutspår havsströmmarnas, främst Golfströmmens, snara hädanfärd. Det ligger i sakens natur att det mest är spågubbar eftersom det företrädesvis handlar om ”killgissningar”.


Media drar på naturligtvis - för att sälja lösnummer och annonser. Golfströmmen ska stanna och vi ska alla dö. Det är ju rätt naturligtvis. Vi ska alla dö. Men inte för att Golfströmmen stannar. Däremot finns, på längre sikt, en motsatt möjlig effekt för våra områdens del.


Jordens klimat har - ur mänskligt perspektiv - alltid växlat. Kalla och varma perioder har avlöst varandra, varat under längre perioder, växlat under kortare.


Under de perioder vilka vi tror oss känna till, har klimatet kylts ned, men det har varit möjligt att överleva i jordens varmare trakter. Nu verkar man allmänt tro att scenariot kommer att bli annorlunda, att det kommer att bli så varmt på jorden att många livsformer inklusive mänskligheten inte överlever. 


I en sådan situation kan det ur mänskligt perspektiv vara en fördel om Golfströmmen faktiskt avtar, stannar av eller ändrar riktning eller sträckning. På en planet, i allmänhet för varm att leva på, kan dess svalaste delar - närmare polerna - kanske erbjuda en överlevnadsmöjlighet.


Sedan kan man naturligtvis fundera över, om det mot bakgrund av vad mänskligheten åstadkommit hittills, är en fördel eller en nackdel om mänskligheten överlever?


Mänskligheten har höga tankar om sig själv. Sannolikt har alla andra livsformer liknande egoistiska perspektiv. Så är vi genetiskt programmerade. Inget som vi kan göra något åt. Mänskligheten har sett ned på andra livsformer. Men om vi nu är så högstående och märkvärdiga, varför är vi då tio miljarder människor på en planet som - kanske - när den ännu mådde bra, kunde klara två och en halv miljard människor uthålligt?


Livet börjar om. Vilka livsformer som överlever får vi aldrig veta. Kanske lika bra det…


Falun söndagen den 10 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: