tisdag 12 december 2023

COP28 och Jordens klimat

 .

På klimatmötet COP28 kämpar man nu på övertid för att försöka få till en avslutningsdeklaration som gör att det åtminstone ser ut som om man lyckats göra något åt människans utsläpp som får klimatet att skena. Utan att nödvändigtvis ifrågasätta ambitionen hos flertalet deltagare tror jag dock att resultaten kommer att dröja, eller i värsta fall utebli - oavsett vad slutdeklarationen kommer att innehålla.


Så småningom kommer människans utsläpp och deras inverkan på klimatet att avta. Det sker när människorna blivit så få att de trots en skövlad miljö inte längre förmår bidra med så mycket utsläpp att människan fortsätter att förvärra situationen.


Tyvärr kommer det inte att vända upphettningen av jorden. Det kommer inte att rädda vare sig inlandsisar, polarisar eller permafrost. Om några delar av Jorden förblir beboeliga för människor går av naturliga skäl inte att veta. Uppvärmningen har sannolikt redan gått för långt för att människan ska kunna vända utvecklingen. Utsläppen av den potenta växthusgasen metan från Jordens inre kommer innan människans strävanden ger tillräcklig effekt att vara så stora att uppvärmningen fortsätter oavsett vad människan gör.


Klimatet kan numera bara vändas av naturen själv. Den har gjort det flera gånger i Jordens historia. Men om den kommer att göra det nu också, vad det kommer att leda till och när det kommer att ske, vet vi naturligtvis ingenting om.


Jag hoppas att jag har fel.


Falun tisdagen den 12 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: