söndag 10 december 2023

När den grova brottsligheten tar över polisen

 .

J Edgar Hoover var amerikanska FBI:s första chef och han var chef för byrån i 48 år. Att han blev så långvarig berodde inte på att ingen ville byta ut honom. Nära nog alla ville nog byta ut honom. Men ingen vågade avskeda honom eftersom han använde FBI som spionorganisation, som östtyska Stasi eller Ryska KGB, och den information som han samlade in om alla behöll han för sig själv och använde som hållhakar på politiker och andra.


Men sådant är ju inget som är förbehållet Östtyskland, USA och Sovjetunionen. Även Sverige har fått sin beskärda del av höga och grovt kriminella polischefer.


För alla jobb måste man i allmänhet vara kvalificerad. Men hur kvalificerad man måste vara, eller på vilket sätt man blir kvalificerad, skiljer sig mellan olika jobb. Landshövding i Halland vet vi numera att man kan bli om man tillsammans med en skrupelfri psykopat, tillika en kriminell före detta domare, driver en vice rikspolischef i döden. 


Men att blivande landshövdingen i Halland, med torpeden Runar Viksten, drivit vice rikspolischefen i döden räcker naturligtvis inte till att göra honom kvalificerad för landshövdingejobbet. Det är ju något som alla redan vet om. Om det var det enda han hade på sitt CV skulle han naturligtvis omedelbart ha sparkats åt helvete, istället för att bli landshövding i Halland. Det som han uträttat som Rikspolischef imponerar ju inte precis och utgör inte heller någon anledning att göra honom till landshövding. Under hans tid som Rikspolischef har den grova organiserade brottsligheten skenat som aldrig förr. Det kan vara lite orättvist att lasta honom för precis allt som gått fel med den grova organiserade brottsligheten. Han måste trots allt spela med de kort som politiken gett honom. Men han har inte precis stått på barrikaderna och krävt ny giv. Följaktligen blir man uppenbarligen kvalificerad till det halländska landshövdingejobbet på annat sätt än genom duglighet.


Mest troligt, givet den blivande landshövdingens förflutna, och naturligtvis givet hans fullständigt urusla trac-record som rikspolischef, är naturligtvis att han måste ha hållit andra grova brottslingar om ryggen, förhindrande eller saboterande polisutredningar om mycket grova brott som de har begått. Det kan inte heller gälla vilka brottslingar som helst. Med nödvändighet måste det handla om högt uppsatta personer, företrädesvis politiker. Det räcker kanske inte med en, eller ett fåtal. Sannolikt måste det dessutom handla om grova brott begångna över partigränserna, både inom oppositionen och regeringen. Annars skulle den ena eller den andre gruppen naturligtvis ha sparkat honom.


Det finns nog inte på världskartan att våra präktiga journalister och chefredaktörer som sällan missar en chans att självbelåtet slå sig över bröstet och berömma sin egen betydelse för Sverige, inte skulle känna till och ha valt att avstå från granskning och publicering gällande grova brott som de berörda har ägnat sig åt.


Det är så det går till i korrumperade bananrepubliker. Det är därför allting går åt helvete. Det blir för svårt att bli av med kleptomaner och annat slödder när de skyddar och har hållhakar på varandra.


Falun söndagen den 10 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: