söndag 3 december 2023

Svart satir i Dubai

 .

Det blåser - föga förvånande - hård motvind för alla strävanden att göra något åt människans ödeläggande av klimatet. Nu senast yppar det sig bland annat genom att det nu pågående klimatmötet hålls i Dubai och leds av en typ oljeshejk.


Oljeproducenterna verkar ha greppat tag om klimatkonferensen. Korruptionen är ju människans eviga följeslagare. FN sannolikt den mest korrumperade organisation som människan skapat hittills under sin tid på Jorden. Ännu återstår dock att se om korruptionen även blir klimatkampens ledstjärna.


Mer än 70.000 lyxturister - varav många nog mest är parasiter - eller en svans -  beroende på hur man vill uttrycka sig, är kajkade till Dubai. Där låtsas man nu försöka rädda klimatet.


Det blir naturligtvis mest pajaskonster. Den största insatsen till gagn för klimatet skulle nog de 70.000+ ha gjort genom att stanna hemma. Men att föreslå för uppmärksamhetstörstande karriärister att de ska avstå från något sådant är förstås som att be en vanlig dödlig sluta andas. Det går bara inte.


Det kan väl inte helt uteslutas att en eller annan nyttig åtgärd ändå kan slippa igenom. Men det mesta av klimatarbetet har nog gått i den av korruptionen metodiskt grävda graven.


Framtiden visar om det konferensen lyckas åstadkomma till gagn för klimatet uppväger den skada som kajkandet av de 70.000+ lyxturisterna till Dubai åstadkommer på klimatet.


Den som på allvar försöker göra något åt saken på en sådan monumental mutfest har naturligtvis brant uppförsbacke.


Falun söndagen den 3 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: