tisdag 5 december 2023

Vindkraftsbubblan

 .


Vindkraften - åtminstone i Sverige - uppvisar ganska tydliga tecken på att vara en klassisk bubbla. Ungefär som de holländska tulpanlökarna på 1600-talet, aktier på 1920- och 1980-talen, pälsfarmar på 1980-talet m fl.


Låt mig bara säga några ord om pälsbubblan som jag såg utveckla sig på ganska nära håll. Under en följd av år delade staten ut generöst med bidrag till människor, bland annat för att de skulle börja odla vinbär eller föda upp pälsdjur.


Det fungerade så, att under tiden bidragen pumpades in i systemet etablerades nya farmar. Redan existerande farmare fick sälja välbetalda avelsdjur till nystartande farmare och mängden päls som kom ut på marknaden hölls därmed nere. Eftersom mängden päls som kom ut på marknaden hölls nere hölls pälspriserna uppe, vilket drev på nyetableringen ytterligare.


”Bäst” lyckades man i Finland. Som mest kom man upp i 5.500 pälsfarmar, varav 2.200 bara i Vaasa län.


Efter ett antal år kom därför mycket päls ut samtidigt, och i accelererande tempo, från allt fler pälsdjusfarmar, vilket fick priset på päls att gå i botten och pälsfarmar som gick i konkurs stod som spön i backen. 


Fenomenet är i viss mån besläktat med våra dagars vindkraftsbubbla. På motsvarande sätt har man nu pumpat in, skänkt bort, avsevärda summor av skattebetalarnas i pengar till vindkraftverk. På sätt som lite påminner om rävfarmarna producerar nästan alla dessa el samtidigt, vilket får priset på el att inte bara sjunka utan till och med bli negativt. Följden blir naturligtvis att de timmar på året då vindkraften tjänar pengar reduceras kraftigt. När det gällde rävfarmarna ägde detta i huvudsak rum en gång eller åtminstone samlat enligt en årlig cykel, vid ett fåtal tillfällen. Vindkraftverken gör om detta gång på gång, dagligen, dygnet runt, året om, år efter år oavsett om det förbrukas någon el eller inte. 


Det sägs att beviset på att man är en idiot är att göra om samma sak, om och om igen, allting lika, och förvänta sig ett annat utfall.


Falun tisdagen den 5 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: