tisdag 26 december 2023

Knappast ett misstag att Hamas kunde genomföra sin massaker

 .

Det finns nog inte på världskartan att Hamas massaker för någon månad sedan nära Gaza var en följd av israeliskt slarv.


Som på många andra platser i världen där det pågår konflikter finns inom båda sidor i Israel/Palestina människor som drar nytta av och föredrar konflikt framför fred. Men brukar till och med säga att freden har få bundsförvanter. Kriget har starkare och mer handlingskraftiga drivkrafter.


När japanerna anföll Pearl Harbor den 6 december 1941var det en både logisk och förväntad konsekvens av att flera decenniers japansk expansionism en längre tid hade kolliderat med amerikansk dito. Amerikanerna hade för att tygla japanerna förnekat dem leveranser av för japanerna mycket viktiga nyckelråvaror.


Att det skulle leda till krig var kanske inte uppenbart för alla, men absolut för de flesta insatta bedömare. Att det skulle leda till krig just den 6 december 1941 måste ha varit känt för den innersta amerikanska makteliten.


Det finns flera numera allmänt kända omständigheter som visar på det. Bland annat är det numera känt, att amerikanerna kunde avlyssna den japanska krigsmaktens interna meddelanden samt, att man den vägen visste att ett anfall mot just Pearl Harbor var nära förestående.


Andra omständigheter styrker dessa uppgifter. Exempelvis den omständigheten att amerikanska hangarfartyg ALLTID återvände till Pearl Harbor inför helgen - utom just helgen den 5-6 december 1941. Då var de två modernaste hangarfartygen ute till havs och endast äldre, delvis obsoleta, fartyg fanns i hamnen. 


Trots att man visste att ett anfall skulle ske var beredskapen näst intill obefintlig. För försvar mot angrepp viktig ammunition var exempelvis inlåst och oåtkomlig för dem som skulle försvara basen mot angrepp.


Vi kommer förmodligen aldrig att få veta exakt vilka befattningshavare som visste och vilka som inte visste. Men man kan naturligtvis dra slutsatsen att tillräckligt högt uppsatta befattningshavare visste för att man skulle kunna förhindra att larmet gick.


Bakgrunden var naturligtvis att med USA nära förbundna stater var hårt trängda av Tysklands och Japans angrepp och att den amerikanska opinionen var kraftigt emot krig, vilket bakband statsledningen och hindrade dem från att fullt ut undsätta de allierade. Den amerikanska statsledningen kunde sålunda förvänta sig vissa fördelar av ett japanskt angrepp, vilka även infann sig efter Japans angrepp. Som en extra bonus blev Hitler så upprymd av det japanska angreppet att även Tyskland förklarade krig mot USA fyra dagar senare.


På snarlikt sätt lär det förhålla sig med Hamas angrepp mot Israel den 7 oktober i år. Jag köper inte att Israels vanligen så välinformerade underrättelsetjänst skulle vara så inkompetent numera. Helt följdriktigt har det även framkommit att varningsklockorna ringde i Israel, men utan att det resulterade i några åtgärder till skydd för musikfestivalen med mera. Inte heller köper jag att armén skulle ha riktigt så dålig beredskap som verkligheten nu pekar på. Väl synliga Hamas-övningar strax innan och stor musikfestival alldeles nära Gaza och ingen som helst beredskap mot Hamas-angrepp. Det känns inte helt rimligt.


Den israeliska politiken präglas av stor splittring, mängder av partier och stora motsättningar. Politiska extremister är vanliga i såväl Israel som Palestina - inte minst i politiken. Området har präglats av så stora motsättningar under så lång tid att vi fredsskadade svenskar nog har mycket svårt att förstå riktigt hurdan deras tankevärld ser ut. På båda sidor återfinns krigshetsare som av olika skäl skulle föredra krig framför fred. Det ligger i farans riktning att Hamas angrepp den 7 oktober var möjligt därför att inflytelserika grupper på båda sidor välkomnade det och välkomnar kriget.


Vanligen är kriget en bra lösning för båda sidor. Det öppnar även kassakistorna i båda sidors givarländer.


Falun tisdagen den 26 december 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: