tisdag 11 september 2018

Hollywoodfel planterade bland rösterna


.

Det ”fel” i rösträkningen som släpptes ut i media igår och som bland annat Aftonbladet skriver om och TV-nyheterna rapporterar om idag, var förmodligen inte alls något misstag. Det var ett ”Hollywoodfel”. Ett avsiktligt planterat obetydligt fel, ägnat att upptäckas, för att lura valmanskåren att rösträkningen sker så noggrant att man ”hittat” ett fel som ger ett mandats ganska obetydlig förändring, mellan Alliansen och Sverige-Demokraterna. Helt betydelselöst ur alla andra synvinklar än som ett medel att manipulera väljarna att tro att allt är juste.

Det planterade ”felet” är ägnat att leda väljarna till reflektioner av typen ”titta, de är så noggranna att de till och med hittat ett ganska betydelselöst fel som bara gäller ett mandat - men det fanns bara ett litet fel. Nog lever vi i det bästa av länder”.

Det är ungefär samma typ av manipulationer som när man avsiktligt lägger in stavfel i massbrev för att hos läsaren skapa en känsla av att brevet är personligt och skrivit av en människa och inte alls av någon maskin.

Just nu pågår en tredje kontrollräkning på länsstyrelserna av att de myglande rösträknarna som tagit emot Sverige-Demokratröster och bytt ut dem mot exempelvis Sosse- och Centerröster, för att sedan slänga Sverige-Demokratrösterna har räknat rätt. Det säger ingenting om rösträkningens och valresultatets pålitlighet. Snarare kvalitetssäkrar det myglarnas arbete. Det är ju illa om man exempelvis i ett distrikt slängt 131 Sverige-Demokratröster och ersatt dem med 15 center-röster och 111 sosse-röster. Det skulle ge 126 totalt.  I så fall ett på fel på 5 röster. Då stämmer inte antalet räknade röster med antalet avprickade avgivna enligt röstlängden. Något sådant kan  man inte acceptera i ett korrumperat system. Sådana fel ska upptäckas senast i andra räkningen så att en omräkning av rösterna i efterhand inte röjer något av fifflet.

Falun tisdagen den 11 september 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: