lördag 8 september 2018

Tänk om…?


.
Vrålen skallar från ”konsteliten”: - Rädda konsten!

Det går ju delvis att hålla med om. Konsten är ju hotad. Faktiskt nästan helt undanträngd. Men inte av de skäl som förståsigpåarna anför.

Konsten är hotad av ungefär samma saker som resten av vårt samhälle. Av att gränslösa stollar ibland rent ut sagt idioter tillåtits tränga undan kompetenta och dugande människor. En av de mest prioriterade uppgifterna tycks vara att motarbeta dugande människor och hylla idiotins bedrifter.

Låt oss för skojs skull fråga oss: Tänk om? Michelangelo målade Sixtinska Kapellets tak i början av 1500-talet. Tänk om 1500-talet istället för vår tid hade varit gränslöst och hyllat odugligheten. 





Tänk om Michelangelo istället hade sprungit runt och viftat med pride-flaggor i parader. Tänk om representanter för dagens högstående skattefinansierade konst istället hade smyckat Sixtinska Kapellet i början på 1500-talet, så som det offentliga rummet smyckas av dagens politiker, inte så lite självbelåtet och inte så lite övertygade om att deras sinne för snille och smak står högt över alla andras…vi som inte begriper någonting.





Skulle vi då ha rest till Rom och njutit av och beundrat den högt stående konsten?

Tänk om…det finns någon framtid för våra barn och kommande generationer. Vad ska de tänka om oss som levde i början av 2000-talet?

Falun lördagen den 8 september 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: