måndag 19 augusti 2013

Åter i gummiskrapornas förlovade land

.

(Uppdaterad 20/8-13, kl 12:25)

Jag har varit några dagar i Tyskland. Alltid lika roligt att komma till det postnazistiska Tyskland där det offentliga tjänar och servar allmänheten, istället för tvärtom som i Sverige. Under några dagars mycket snabb körning på Autobahn, med i huvudsak fri fart, och långsam körning i tätorterna med de oskyddade trafikanterna, på smala kullerstensbelagda vägar, såg vi, som vanligt, inte en enda olycka, trots intensiv semestertrafik och frekventa "stau" rapporterade på radion. Det blev några dagar med god vällagad mat, med konkurrenskraftiga hotell- och restaurangpriser samt utan parkeringsproblem.

Vi besökte bland annat Prora på Rügen, med nazisternas avskräckande 6 km långa "semesterparadis" från 1938, som skulle göra vilken svensk stadsarkitekt eller kommunpolitiker som helst lycklig - oavsett partibok. En nyttig påminnelse för oss alla om hur det blir när partiet går före allt annat. När man idag tittar på Prora tycker man sig kunna "känna" vad som samtidigt gjordes på andra håll i Tyskland, av dessa dagens svenska och amerikanska politiker och tjänstemäns inspiratörer.

Och så nu tillbaka i gummiskrapornas förlovade land, där de boende, tack vare mutande och fuskande byggföretag och klåpare till byggare, tjänstemän och politiker, ännu försöker att få vattnet att rinna uppåt - till badrumsgolvets högsta punkt - golvbrunnen.

Körde bil härom dagen mellan Stockholm och Göteborg - via Örebro - och blev påmind om vad den godhjärtade dumhetens diktatur gör med vägarna i vårt land. Vilken kulturkrock när man kommer ifrån Tyskland. Inte nog med att vägarna är lika breda i samhällena som på landsbygden. Trafiken går lika fort också, vilket inte är särskilt lyckat vare sig i staden eller på landet. 

Nästan 20 m breda vägar, med utomordentligt sikt, har den offentliga sektorns stollar hastighetsbegränsat till 60 och 80 km/h, mil efter mil. Och de fascistoida inslagen är legio. De fotografiska vägnazisterna står tätare längs vägen än ordningsvakterna på en AIK-match. Och staketen på alla kanter ger associationer till en hinderbana. 

Märklig denna idioternas logik som leder till att man kan hindra framkomligheten på alla vägar men samtidigt förskingra miljard efter miljard, decennium efter decennium i Hallandsåsen - för att vinna några få minuter, för ett fåtal tåg, på en järnväg som inte har råd att underhålla varken tåg, räls eller kontaktledningar. Sällan är den skada som den grova organiserade brottsligheten gör i samhällsmaskineriet så tydlig som just i fallen Hallandsåsen och stängselvägarna. Så blir ju också mutkolvarna väl omhändertagna när de slutar i politiken. Och hyllade av sina korrumperade kollegor i pressen genom deras hjältereportage. Möjligen förtjänar väl TeliaSonera att nämnas i samma andetag som nyss nämnda eftersom de plockar ned fungerande telenät i Sverige och delar på pengarna tillsammans med den offentliga öststatsmaffian. Annat är det med Vattenfall som delar på pengarna med väststatsmaffian. Även i båda dessa fall agerar maffian med politikens välsignelse. Regeringen står handfallen och ängslig med fötterna i kors och suger på tummen.

Ofta retar jag mig på det, men lika ofta är skrattet nära, när jag uppmärksammas på vad de ställer till med. Det är ju trots allt vuxna människor. Och många av dem gör sitt bästa. Ändå blir det så här. Och så blir de ju djupt kränkta av att inte bli respekterade, vilket kanske är det lustigaste av allt. Tankarna går allt oftare till barndomens "Lustiga Huset" på Gröna Lund. Men i det hade man ju ställt till det avsiktligt. Nu är det ju istället konsekvenserna av partibok istället för kompetens som urvalskriterium vi får bevittna. Och avsaknaden av ett rättsväsende som beivrar korruption.

Stockholm måndagen den 20 augusti 2013
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Hittade din blogg när jag sökte efter annat egentligen. Jag finner det du skriver intressant och håller med i stora drag. Men kanske synd att du hela tiden drar alla över en kam. tex byggare är klåpare etc, jag vet att många byggare är klåpare eller att det förekommer mutor mellan kommunen och byggföretagen men det låter för konspiratoriskt när du attackerar alla samtidigt vilket gör att man tappar tråden. Kanske bättre att dela upp inläggen. Trots allt roligt skrivet och bra åsikter, fortsätt skriva!!!

Mikael Styrman sa...

Det är klart att det finns inkompetenta fuskare och noggranna och duktiga byggare.
Men i korta texter som bloggar kan man inte adressera sig med millimeterprecision. Det får väl istället ses som underförstått att inte alla är lika. Men det är olyckligt att svaga och/eller oseriösa offentliga upphandlare favoriserar fuskarna.

En detalj i sammanhanget är att det inte behövs särskilt många fuskare, om de får hålla på ett tag, för att man ska bibringas uppfattningen att fusket finns "överallt". Och då får alla, med rätt eller orätt, lida.

Mikael Styrman sa...

En komplettering:

Jag vet inte riktigt om jag uppfattade Dina synpunkter rätt eller möjligen delvis missförstod Dig.

Det kan vara så, att man uppfattar saker ganska olika beroende på vilka erfarenheter man har. Ju mindre insikter man har i den svenska korruptionens omfattning och den organiserade brottslighetens inflytande i Sverige, desto mer benägen är man, tror jag, att vilja se missförhållanden som öar eller enstaka ruttna ägg i ett i övrigt friskt system. Då blir det nog lätt yvigt när man diskuterar dessa ämnen. Verkligheten är dessvärre att vi i Sverige istället har ett i allt väsentlig korrupt system, med enstaka friska "öar". Man måste ha förvärvat och accepterat denna insikt för att kunna förstå varför händelserna söker annars oförklarliga vägar.

Men det kan kräva lång erfarenhet av kontakter med olika grenar på korruptionens träd för att verkligt kunna ta till sig hur det förhåller sig. Det ligger i sakens natur att de korrupta, som inte nödvändigtvis ser sig själva som korrupta, inte skyltar med det utan gör sitt bästa för att dölja det. Människor värjer sig också mot information som rubbar eller hotar deras grundtrygghet. Strutsmentalitet har vi människor också och den skyddar oss när verkligheten blir för jobbig.

ulf sa...

jag skulle vilja kalla de människor som tror vi har en god stat för rättshaveristerna....jag stöter alltid på dessa människor som tycker man tar i för mycket när man drar alla makt människor över en kam...dom är så jävla naiva att dom tror att makt inte korrumperar...givetvis finns det alltid undantag, men det är så sant som sägs, dom bekräftar regeln! kör hårt mikael, du behövs i denna förljugna värld...