fredag 9 augusti 2013

Inget mordoffer på kyrkogården

.

(Uppdaterad 9/8 kl 20:50)

Så kom då svaret om det funna liket på den katolska begravningsplatsen i Solna. Med blixtens hastighet denna gång. Det måste vara den snabbaste forensiska undersökningen någonsin - alla kategorier. Det var inget mordoffer. Det var en kvinna som begravdes i behörig ordning 1969.

- Jahapp!  Vilken tur.

Vilken tur att det inte var ännu ett offer för Catrine da Costas mördare eller någon av Quick-målens mördares andra offer. DET hade blivit jobbigt. Men så var det ju inte.

Och så var det ju bra att offret hittades. Då fick ju inte bara vi, utan även folklivsforskare och arkeologer, veta att man i Stockholm 1969 begravde folk på 1,3 m djup, instoppade i plastskynken... Detta något som ingen av oss hade vetat annars.

Att offret var så väl bevarat förklaras kanske av släktskap i rakt nedåtstigande led med någon forntida Egyptisk farao?

Det är bara en sak som stör mig. I Aftonbladet idag säger Lars Byström vid länskriminalen att ”vid en samlad bedömning har det konstaterats att ingen misstanke om brott kvarstår”.

Jag har livslång erfarenhet av otillbörligt påverkade myndighetsbeslut och domar. ”Samlad bedömning” är juridiskt kodspråk och brukar oftast betyda att alla fakta och omständigheter talar i en riktning, men att påtryckningar avgjort ärendet i en annan riktning. Som en brasklapp ungefär.

Lars Byström förresten, det är den polis-informatören som brukar synas i TV och säga ungefär att "inget särskilt har inträffat" när någon har blivit slagen halvt ihjäl på något häkte eller i samband med något gripande som eskalerat och kommit att påminna om en dålig dag i Syrien. Det bör vi nog ha i åtanke när vi värderar det här. Personligen tycker jag att det här är underlag till en film. Särskilt spännande skulle vara att se hur regissören behandlar frågan vem som transporterar, vem som identifierar, vem som egentligen kan intyga vad i fråga om det möjliga offret. Det förefaller som om gåtans lösning vilar i ett fåtal händer...


Den som lever får se. Eller så får han inte det. Efter det här lär det väl sitta en ansenlig hop maffiamedarbetare på graven och vakta den. Så att inte liket försvinner, eller förväxlas...

Övertorneå fredagen den 9 augusti 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: