fredag 9 augusti 2013

Kyrkogårdskontrollmyndigheten och bonus-liken

.
Ärendet med mordoffret på den katolska kyrkogården i Solna, som just nu inte är något mordoffer, sätter fingret på förhållandena vid våra begravningsplatser.

Rent generellt brukar ju skurkar i den offentliga sektorn använda sig av mörkläggning, eller som i Estonia-fallet avlysning och betonggjutning. Att gjuta in landets kyrkogårdar och gravar i betong för att ingen ska hitta på att klara upp ouppklarade mord, lär väl inte komma på fråga? Fast säker kan man inte vara.


Kanske kan det bli aktuellt med ett förbud mot att gräva på kyrkogårdar? Det är den svenska modellen. Då skulle man kunna inrätta en särskild myndighet med uppgift att bestämma om grävandet på kyrkogårdar. Kyrkogårdskontrollmyndigheten. Naturligtvis ledd av ett politiskt pucko som behöver försörjas av skattebetalarna för att hålla klaffen.

Varför inte Sven-Erik Bucht som har begravt såväl Haparandas näringsliv som dess centrum och Ekfors Kraft? Då skulle de ansvariga kanske kunna lita på att frågan om plundringen av LKAB får vila i frid.

Man skulle även kunna slå ihop regeringens särskilda utredande av gruvverksamheten med kyrkogårdskontrollmyndigheten. Med politisk och offentlig logik handlar ju bägge om reglering av grävande. Då skulle  Sven-Erik Bucht och Christina Lugnet åter kunna dra landet runt på större begravningsmiddagar och likvakor i förkovrande syfte. Såväl hotell- och restaurang- som underhållningssektorerna skulle få sig ett uppsving.

Med ett generellt förbud mot grävande på kyrkogårdar skulle församlingarna få söka dispens varje gång någon ska begravas. Men först efter att ha gjort en fullständig miljökonsekvensbeskrivning. En annan fördel skulle vara, att med en bättre ordning på grävandet på kyrkogårdarna, skulle det inte drälla av folk där, när grävningar ”i nationens intresse” ska utföras.

Det nuvarande grävandet utan utbildning, eller utan ens myndighetens ”Svart Kort i Gravgrävande”, skulle tvingas upphöra. Till varje dispens skulle kopplas krav på att 2-3 tjänstemän från Kyrkogårdskontrollmyndigheten, som aldrig har sett en spade, besöker den aktuella kyrkogården och instruerar dödgrävarna om hur det korrekta grävandet ska gå till och hur man absolut inte får göra.

Självfallet måste krav införas på efterbesiktning av gravar, genomförd av Kyrkogårdskontrollmyndigheten. Verksamheten avgiftsfinansieras naturligtvis och om det visar sig nödvändigt kan det bli aktuellt att ta inträde till kyrkogårdarna för att finansiera tillsynen. Vi vill ju inte att kyrkogårdskontrollen ska inkräkta vare sig på vård, skola och omsorg eller på reformutrymmet.

Eftersom Kyrkogårdskontrollmyndigheten eftersträvar att bidra till jämlikhet mellan och kön och etnisk härkomst i statlig tjänst kan det bli aktuellt med positiv särbehandling av arbetssökande. Bland de som inte är släkt med någon politiker eller högre tjänsteman räknas det därför som meriterande om man är kvinna av arabiskt eller afrikanskt ursprung. Jobbet bedöms vara särskilt lämpligt för personer med burka. Då sparar staten uniformskostnaden.

GPS-bestämning av "bonus-lik"
Förr hade statstjänstemän en röd knappnål på rockslaget för att bekräfta var lojaliteten låg. Kyrkogårdskontrollmyndighetens tjänstemän kan ha hästsvans. Eller vara flintis. Riktigt jobbigt blir det först när man vill ha både svångrem och hängslen och eftersträvar både att vara flintis och ha hästsvans - samtidigt! Ett känt svenskt dilemma. För etniska minoriteter kan även utanpåliggande falsk hästsvans godtas.

Övertorneå fredagen den 9 augusti 2013
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ÅTERIGEN rätt..om den "svenska modellen", så..utifrån modellen varför inte anställa Fru Ask..hon som mumlar i skägget, utan något vettigt att säga..eller....???

Mikael Styrman sa...

Jaa, eller så kan hon, likt Britta Bjelle (fp) på sin tid, få en alldeles egen myndighet inrättad åt sig.

Kanske behövs en ny myndighet:

"Transportmyndigheten för bonuslik"

Så att inte vem helst kajkar runt med lik som ingen gör anspråk på, mellan kyrkogårdar och rättsmedicinska. Det kan behöva styras upp så att det kan garanteras att det är "pålitligt" och utbildat folk som gör det jobbet.

Nils sa...

"Transportmyndigheten för bonuslik"....den var GRYM, tom av Dig Micke..:))OK, jag fortsätter...Och devisen torde vara med röd neonskylt: "Lik utan mördare, mördare utan lik"..!!
Devisen är en naturlig förlängning av fd. åklagare van der sopans egna dåtida paroll...allt går hem hos domstolar med "MÖRDANDE" reklam, så helt klart åklagare(fd)sopan får tjänsten som "pålitlig" transportledare.Krimmare finnen blir samordnare av allehanda vilseledande utredning av lik som inte finns med namngiven mördare eller mördare finns utan lik och advokat rödnäsan har övergripande ansvar och godkänner allt utan att ifrågasätta något, med förbehåll att han får betalt för allt som han INTE GÖR inför "GenDir." Ask...