torsdag 8 augusti 2013

Obama kommer?

.
Felinformerad entusiast?
Den amerikanska supermaktens sammanbrott tuffar på i ullstrumporna. För många amerikaner som, vare sig de är indoktrinerade eller ej, är mycket stolta över sitt land, utspelar sig nu många kränkande och smärtsamma episoder. Enligt fimregissören Oliver Stone är de flesta amerikaner ganska indoktrinerade. Som framgår av hans film ”The untold history of The United States”, som just nu även kan ses som TV-serie, kommer den historieskrivning som lärs ut i amerikanska skolor inte tvåa i en jämförelse med någon av staterna Sovjetunionen, Nordvietnam eller Nordkorea. Åtminstone inte i fråga om mest vinklad, nationalistisk och indoktrinerande historieskrivning.

I framtiden ska forskarna dissekera frågan om varför den amerikanska supermakten gick under. Om det finns någon framtid och om det finns några forskare i den, vill säga. Den som lever då får se om inte en av de viktigaste anledningarna till undergången visar sig ha varit samma anledning som ledde till Sovjetunionens undergång. Nämligen att nomenklaturan förlorade tron på systemet och inte längre var lojal med systemet.

Så gick det i Sovjet. Det mesta tyder på att samma sak pågår i både USA och Sverige. Nomenklaturan gör sitt bästa för att klå systemet och medborgarna på så mycket tillgångar som möjligt, med det politiska systemets och rättsväsendets hjälp.

Fler likheter finns och kan redan iakttas. Sovjetunionen uppstod ur ett uppror mot det feodala tsarväldets förtryck. Sovjetunionen övergick snart till att spionera på, och godtyckligt fängsla, inte bara sina egna medborgare utan alla möjliga som kom i dess väg. En allvarlig anklagelsepunkt var statsfientlig verksamhet.

USA uppstod ur en revolt mot Engelskt kolonialt förtryck. USA har övergått till att godtyckligt spionera på allt och alla. Oamerikansk verksamhet är en mycket allvarlig anklagelse i USA som kan ända karriärer och utsläcka liv.

När eller om Barack Obama kommer till Sverige gör han det som USA:s 44:e president. USA:s första tre presidenter hette George Washington, John Adams och Thomas Jefferson. Den sistnämnde huvudförfattare till den amerikanska konstitutionen - berömd för sitt starka skydd för den enskilda medborgaren mot statligt förtryck. När Obama kommer till Sverige gör han det som representant för ett USA som skulle ha fängslat landets första tre presidenter i mer än tio år utan rättegång, om de levt idag.

Att hela frågan om besök i Sverige över huvud taget är aktuell, beror på att Putins Ryssland inte har lämnat ut Edward Snowden, som har läckt till resten av världen hur USA kränker den privata integriteten för i stort sett hela världens befolkning, i jakt på någon, vem som helst, som kan tänkas ägna sig åt ”statsfientlig verksamhet”. USA lämnar själv inte ut ryska regimkritiker, men förefaller vara mycket kränkta av att Ryssland nu inte lämnar ut amerikanska regimkritiker.

Det är för övrigt inte självklart att Edward Snowden är någon regimkritiker. Det kan vara så, att han endast har avslöjat grov organiserad brottslighet, som har infiltrerat den amerikanska staten, och som bryter, både mot amerikansk lag och mot den amerikanska konstitutionen.

Att frågan om ett besök från Obama över huvud taget är aktuell beror nog på politiskt fotarbete. Obamas USA upplever sig behöva ett sätt på vilket man kan kränka Putins Ryssland för det där med Snowden. Och den svenska regeringen, och dess vapendragare bland massmedia, behöver något annat att vända allmänhetens uppmärksamhet mot, än rättsväsendets kollaps och de obegripligt stora stölderna i Vattenfall och TeliaSonera.

Till namnet företräder Obama ännu en demokrati. Bakom kulisserna finns just nu inte så mycket kvar av demokratin. Han besöker, om han kommer, Fredrik Reinfeldt, som också till namnet företräder en demokrati. Men en demokrati som inte längre följer det demokratiska regelverk som man har enats om och som gör landet till en demokrati. Trots att det är förenat med straffsanktion att påtvinga andra en annan uppfattning vid röstning, sker det dagligen i demokratins ”högborg” riksdagen, av de politiska partiernas tjänstemän, med regeringspartierna i täten, anförda av statsministern.

Förr var en diktator en svartmuskig man, inte sällan med mustasch och/eller skägg, iklädd militär uniform med hög grad och massor av ordnar och utmärkelser - ofta förfäktande att det egna landet var en demokrati, men inte helt brydd om hur budskapet togs emot. Huvudsaken var att diktaturen fungerade.

Idag är en diktator en slätrakad och kortklippt yuppie i diskret kostym, helt i enlighet med rådande mode ”less is more”. Även dagens diktatorer säger sig företräda demokratier men är inte helt brydda om hur budskapet tas emot. Huvudsaken att diktaturen fungerar.

För Obama är det naturligtvis angelägenhet att få visa att han inte blir utan lekkamrater för att inte ”lillebror” Putin vill leka med Obamas regler. Och en inbjudan från Sveriges Reinfeldt är naturligtvis därför välkommen. Vad ska man ha vasaller till, om de inte gör någon nytta? Men som politisk gest är det, givet de relationer som redan finns mellan de svenska och amerikanska regeringarna och byråkratierna, inte så mycket att hänga i julgran. Det smäller ungefär lika högt som om dåvarande sovjetledaren Michail Gorbatjov skulle ha valt att besöka östtyska Erich Hoenecker för att exkludera amerikanen Ronald Reagan.

Det är den fria världens ledare som kommer, sa folkpartiledaren Jan Björklund i TV:s nyheter ikväll.

- Men snälla Jan Björklund - vilken planet har du varit på de senaste 12 åren?

Jag tittade på ”Inside Job” ikväll i SVT, den Oskars-belönade dokumentären om finanskrisen. Den kan ses på söndagsnatten men förmodligen också på webben. Den var mycket bra. Det verkar snarare vara ledaren för världens största maffia som är på väg. Du borde se den, Jan. Då kanske Du inte blir så ledsen om Du inte får sitta närmast. Jag hoppas verkligen att Du har fel om Obama, för om Du har rätt, om det verkligen är den ”fria” världens ledare som är på väg - då har vi alla MYCKET stora problem.

Övertorneå torsdagen den 8 augusti 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: