torsdag 9 oktober 2014

Bucht inte längre talträngd

.
För inte länge sedan åkte en talträngd folkets man runt i den tornedalska bygden och blåste in solsken i ändan på folk och fick många att ruinera sig på låtsasgruvan i Pajala. Den enes död, den andres bröd heter det ju. Så även i detta fall. Medan småspararna ruinerade sig blev folkets man först riksdagsman och åkte runt och höll dubbelbetalda föredrag på Tillväxtverkets lyxkonferenser. Numera är folkets man regeringens pajas och långt ifrån lika talträngd som förr. Men så brukar han ju göra. Högt och ljudligt kraxande, svingande fanan på barrikaderna, med vinden i ryggen. Helt osynlig i motvinden då medialjuset istället faller på någon annan.

Men varför skyddar den övriga regeringen charlataner? Är de alla charlataner? Och varför blir man landsbygdsminister när ens enda merit är att ha ödelagt en landsbygdskommun - även om den maffiakontrollerade pressen försöker ljuga svart till vitt och påstå motsatsen? Är han nationalsocialdemokratins starkaste kort som landsbygdsminister?  Bäva månde den svenska landsbygden i så fall. Eller är det belöningen för andra skurkstreck han gjort för maffians räkning? Bäva månde i så fall hela Sverige...

Dödens Väntrum torsdagen den 9 oktober 2014
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Alberth sa...

Framöver lär inte framtidsutsikterna för den förut stolta handelsstaden Haparanda bli bättre då IKEA nu håller på att bygga en ny anläggning i Umeå. Då försvinner ju hela kundunderlaget från norra halvan av Västerbotten som får ett IKEA på närmare håll. Själva stadskärnan i Haparanda börjar alltmer likna något som lika gärna kunde vara hämtat från Kazakstan eller något annat gudsförgätet land.

Pajalagruvan, med det logistiska upplägg som har tillämpats allt sedan starten, har ju redan från början varit en dödsdömd satsning oavsett malmprisernas framtida utveckling. Det har ju alla som haft en vilja att kunna se klart och dessutom fått vara opåverkade också insett. Men med marknadsförare med ett munläder välsmort som den värsta väckelsepredikant och talang som får den tyska propagandaministern Goebbels att blekna i jämförelse så gick det bra att sälja in konceptet till småsparare att satsa sina sista sekiner på detta.

Byggprojekt har satts igång då bostadspriserna har åkt raketsläde mot månen. Entreprenörer av olika slag har investerat och skuldsatt sig långt över huvudet och nu väntar konkurserna då de faller likt dominobrickor. Markägaren som skulle bli mångmiljonär till följd av brytningen står med lång näsa och skövlad mark. Pajala kommun riskerar att bli ett område likt något som Egyptens gräshoppor har farit fram över.

Luleå kommun har knappt fortfarande hämtat sig från det Stålverk 80-projekt som havererade i intet för snart 40 år sedan. Luleå har dock haft ca 70.000 invånare hela tiden som alla har fått bidra under snart 40 års tid till att spackla ihop ärren efter det debaclet. Hur Pajala kommun ska klara att täcka över gruvdebaclet med endast ca 6.000 invånare är ännu så länge en gåta. Enligt kommunens hemsida så har Pajalagruppen bildats, inte för att göra något konkret utan för att visa att det finns en "drivkraft framåt".

Mikael Styrman sa...

Ja, samma utveckling finns i Finland, där fler Ikea-varuhus är på gång. Både Vasa och Oulu diskuteras men jag tror inte att besluten fattats än, men de kommer förstås. Annars tar någon annan Ikeas kunder. Men naturligtvis kommer Haparanda att marginaliseras. Till de många tomma lokalerna i spökstaden får då sannolikt läggas tomma lokaler i ”På Gränsen” och Ikano m fl handelslador utanför spökstaden. Och tomtarna i Haparanda ska lägga enorma summor på ytterligare anläggningar som kommer att förslummas och ödelägga kommunens ekonomi slutgiltigt. Jämförelsen med Kazakstan är slående, såväl styrelseskick som korruption är snarlik.

Northland har det gemensamt med Stålverk 80 att bägge projekten drevs framåt av politiska krutuppfinnare, mot bättre vetande. Luleå kommuns ledargarnityr satsade på att snabbt ”bygga fast” Stålverk 80 genom att göra så stora kommunala investeringar att regeringen inte skulle våga backa ur. Men det sket sig och Luleås skattebetalare har mycket riktigt fått bära kostnaderna. Det dödfödda Northland drevs fram av radarparet, alla samvetslösas ikoner, Niska och Bucht. Men de har nog inte förlorat några egna pengar - bara andras.

Pajala kommun torde dessutom bestå av ca 1.000 invånare. Resten är nog, eller blir snart, pensionärer. De flesta är inte så mycket förtjänta av ”drivkraft framåt”. Jordens dragningskraft hjälper dem istället snart nedåt.