torsdag 20 juli 2023

Allt har redan inträffat

 .

Hela klimatförändringen - i betydelsen vad som behöver inträffa för att alla glaciärer ska smälta - har redan inträffat. Det behöver inte alls bli varmare. Det enda som behövs nu är tid för glaciärerna att smälta och för värmen att spridas från varmare till kallare delar av Jorden.


Det är på sätt och vis den goda - eller mindre dåliga nyheten. Den riktigt dåliga nyheten är att det trots det fortsätter att bli varmare. Att påstå att det inte bådar gott för mänskligheten och stora delar av den övriga skapelsen vore ett kraftfullt understatement.


CNN publicerar idag en artikel som antyder att lite för känsliga budskap om Grönlandsisarna varit ”försvunna”, men nu plockats fram. Det är ett annat dystert besked, för det talar nämligen om att forskningen inte går att lita på. Den är inte självständig utan istället allt för politiskt styrd. Innebörden av den nämnda artikeln är att forskningen även i västerländska demokratier är så osjälvständig att den upptäcker politiskt känsliga rön om framtiden först sedan de redan inträffat och därför inte längre går att mörklägga.


Falun torsdagen den 20 juli 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: