söndag 9 juli 2023

Dubbelspel om Nato och Erdogan?

 .

Nato-situationen är märklig. Erdogan har som Turkiets ledare en stark ställning, inte bara tack vare sin krigsmakt som har bra trac-record. Kontrollen över Bosporen är en unik tillgång. Som kronan på verket har Erdogan möjlighet att spela ut det ryska kortet mot USA, vilket ger Turkiet en ställning som ingen annan Nato-medlem torde komma i närheten av.


Om nu Putin har försvagat Rysslands ställning genom ett avslöjande och dåligt skött krig innebär det också att Erdogans ställning har försvagats. Det ryska kortet har helt enkelt inte samma valör som tidigare.


Tecknen på att den ryska staten krackelerar, att Putins ställning kan vara hotad och att den ryska försvarsmakten visat sig vara en papperstiger som mest fanns i bokföringen, är inte ägnade att stärka behovet för Sverige att gå med i Nato.


Man kan annars fråga sig hur mycket av den svenska dansen runt Erdogan som egentligen varit ägnad att påverka den svenska opinionen? Om det är allt för lätt att gå med i Nato kan det devalvera värdet av ett Nato-medlemskap i den svenska optionens ögon och inte heller vara särskilt bra för viljan att öka försvarsutgifterna. Det kan ju ändå ha varit trevliga möten som gett svenska och turkiska pampar möjlighet att känna varandra på pulsen, även om ingendera sidan har haft bråttom att uppnå resultat.


Men nu verkar det börja brådska. Finns det inget ryskt hot kvar finns heller inga starka incitament att gå med i Nato.


Ukraina-kriget har gått i stå. Kanske håller jänkarna ukrainarna tillbaka? Tydligen ville man i vart fall inte att kriget skulle ta slut innan man hinner prova och samtidigt omsätta lagret av amerikanska klustervapen. Mycket tyder på att ryssarna ska få förnedrande smisk på slutet så att man håller sig på mattan ett tag. Men först måste Sverige hinna bli Nato-medlem.


Sedan kanske Sverige kan börja agera för att få slut på Turkiets beskyddarverksamhet gentemot grova brottslingar efterlysta i Sverige? För det är väl inte så, att även svenska befattningshavare klämt de ny- och gammalturkiska narkotikalangarna på beskyddarpengar? Det skulle ju åtminstone förklara det ljumma svenska intresset av att få dem utlämnade…


Falun söndagen den 9 juli 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: