lördag 8 juli 2023

Nedräkningen har börjat

.

Vår historia kan lära oss om framtiden. Mycket talar för att vår civilisation är på väg mot sitt slut. Det är i så fall inte första gången det sker. Mänskligheten har utrotats flera gånger, eller nästan utrotats, för att sedan börja om från mycket låg nivå.

Forskningen och vetenskapen har inte förstått det eller kanske snarare inte kunnat erkänna det. Som i mången annan offentlig verksamhet är den rådande offentliga lögnen mycket stark och det är därför förenat med ett högt pris att avslöja, eller ens ifrågasätta, den senast lögnen som många inflytelserika personer bundit mycket prestige till. Till en del kan den rådande doktrinen försvaras. Vetenskap är vetenskap och inte gissningslekar. Ändå bygger mycket av den rådande berättelsen på gissningar, teorier och antaganden - tyvärr till stor del mycket felaktiga sådana.


Det är nog så att god vetenskap måste vara förenad med en betydande portion fantasi och ett öppet sinnelag. Följden av att sådant saknas kan vi se i forskningen som länge bitit sig fast vid felaktiga antaganden om människans stund på jorden. Först under senare år har man motvilligt börjat acceptera att människan funnits och nästan dött ut under hisnande långa tider. Men bland annat den långa tidsrymden har gjort det svårt, nästan omöjligt, att finna bevis. Vi väntar ännu på det stora genombrottet därvidlag. 


I brist på sådana bevis har få vågat kasta fram att människans tid på Jorden spänner över flera istider och perioder av värme. Fynden bland annat i Kappadokien, spåren av omfattande civilisationer som helt saknar organiska lämningar som går att åldersbestämma talar egentligen bara om en sak: 


De upptäckta spåren av forntida civilisationer är så gamla att inga organiska lämningar återstår, vilket i sig är en hisnande tanke.


En följd av nämnda fynd är att pyramiderna - de egyptiska lämningarna - som inte dränkts av havet, visat sig ha varit helt felaktigt åldersbestämda och av allt att döma har återanvänts av flera på varandra följande civilisationer under mycket långa tidsperioder.


Vår civilisation har passerat sitt zenit och är nu på väg utför med god fart. Vi kommer av allt att döma att utplåna oss själva genom att starta nästa extrema värmeperiod. Så småningom kommer moder Jord att vända och gå mot nästa istid. Om det kommer att finnas människor då kommer ingen nu levande person att få veta. Jorden - och klimatet - pendlar mellan ytterligheter i geologiska tidspann. Vi blir lämningar som kanske i framtiden i något fall kommer att återfinnas och leda till att våra efterföljare kastar fram olika kloka teorier om - ifall några trots allt överlevde industrialismens och läkarvetenskapens framgångar.


Falun lördagen den 8 juli 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: