lördag 8 juli 2023

Indianer och svenskar

 .

De flesta har nog hört talas om ”indianer och vita”. Men få känner till kopplingen ”indianer och svenskar” trots att vi har så mycket gemensamt, och mer blir det. 


Den viktigaste likheten är kanske att indianerna hälsade européerna välkomna till Nordamerika, vilket ganska snart resulterade i att européerna i det närmaste utrotade indianerna helt och stal deras land. Det är med stor sannolikhet vad vi svenskar har att se fram emot i dessa tider av förestående massdöd och stora folkvandringar. Redan nu skjuter ju araber och afrikaner för att döda öppet på våra gator. Inom kort räknar de fler soldater och vapen än det svenska samhället - om inte redan. Det är nog inte fel att säga att det som förenar indianer och svenskar är den godhjärtade dumheten som blev eller blir båda folkslagens undergång och utrotning.


Men det finns sådant som skiljer också. Indianerna sålde Manhattan till holländaren Peter Minuit den 24 maj 1626 mot varor till ett värde av 24 dollar. (Källa: Historiesajten.se) Man kan alltid ha åsikter om priset, så här långt efteråt, men säga vad man vill om indianerna - de tog i alla fall betalt. I Sverige betalar vi - eller åtminstone stat och politiker, för att vi ska bli mördade på gatan och för att våra mördare ska langa knark i stället för att arbeta.



Indianernas öde säger oss förmodligen en hel del om svenskarnas framtid.

Falun lördagen den 8 juli 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: