lördag 8 juli 2023

Den som är rikast när han dör vinner

 .

Länge har vi kunnat förundra oss över människans dumhet som trots att bil- och konsumtionssamhället håller på att döda oss allihopa ändå envisas med att slå vakt om ett samhälle som fungerar så att vi vart annat år ska köpa ny bil och sedan morgon och kväll åka med den från vår hemstad till en grannstad. Ointressant vilken stad, bara det är en annan stad, så att vi deltar i ödeläggelsen. Alla offentliga strävanden och investeringar går ut på att lösa problemet hur vi ska hålla liv i detta samhälle som dödar oss. Jag kan tänka mig ett flertal infallsvinklar som vore intelligentare.


Alla drar sitt strå till stacken, i stort som smått. Till smått kanske räknas att kalsonger som förr höll flera år numera inte ens håller ett halvår - och då har jag ändå många par att byta med. Det må verka futtigt att i dessa tider av förestående massdöd haka upp sig på några kalsonger. Men man måste se det stora i det lilla. I det här sammanhanget fungerar det lilla som indikator på hur hela vår civilisation genom sitt resursslöseri blivit självförstörande och helt i onödan driver massdöden.


Vid sidan om detta är förstås befolkningsexplosionen det stora problemet. Det som de klyftigaste av debattörer föreslår att vi ska lösa genom att börja äta insekter. Kanske var de synska, de som sade så? Eftersom havet försörjer tre miljarder människor så leder upphettningen av haven sannolikt till att tre miljarder människor blir utan mat. Det är dessvärre bara toppen på isberget eftersom ett flertal olika processer pågår närmast parallellt, vilka alla har det gemensamt att de tar de tar död på någon miljard människor. Så det blir väl en del insekter ändå. Och det här vill charlatanerna att vi ska fixa genom att sätta sprätt på ännu mer resurser genom att börja köra elbilar. Nåja, det är en gammal sanning att den sista idioten inte är född ännu. Men det är klart. Det handlar ju inte om att rädda vare sig klimat eller människor. Det handlar om att stjäla skattebetalarnas pengar. Den som är rikast när han dör vinner!


Falun lördagen den 8 juli 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: