lördag 8 juli 2023

En glimt av framtiden

 .

Idag såg jag en glimt av framtiden. Längs Södertälje kanal puttrade en segelbåt sakta framåt, ackompanjerad av en bergsprängare som lät arabmusikens ylande sprida sig över vattenytan.


Länge begränsade multikultisamhällets verkningar sig till badstränder med tiotalet bergsprängare som lika många meter från varandra basunerade ut olika versioner av ”tusen och en natt-tutande” i högljudd konkurrens, allt medan deras ägare engagerat spelade fotboll mellan barnfamiljernas picknick-filtar så att mat, barn och porslin förmodat lika oönskat som handgripligt deltog i fotbollsspelandet.


Dagens avkoppling på stranden kröntes sedan med berg av pizzakartonger, matrester och annat avfall som svenskarna får transportera bort. Likadant är det i skogarna som av sena tiders bärplockare i allt högre grad förvandlas till soptippar. Sådär har det varit förr i Sverige. När bilismen växte fram på 1960-talet var det opportunt att kasta ut alla sopor genom bilfönstret, under färd. Det ledde till en mycket intensiv kampanj mot nedskräpning, vilket löste problemet.


Men att tänka sig att dagens nysvenskar skulle ta med sig soporna hem är nog otänkbart. Det räcker med att kasta ett öga på en återvinningsstation för att inse svårigheten förenad med det. De ser i invandrartäta områden inte ut som något annat än en svinstia. Den som dristar sig att peka på förhållandet kan förvänta sig att få hela den godhjärtade dumhetens koppel över sig. Det vore ju rasism.


Mina tankar skingras när jag kommer närmare och upptäcker att musiken inte kom från segelbåten utan från en lokal vid stranden, där något evenemang pågick. Kanske var det ett bröllop? De är populära här. Naturligtvis var det en illusion att segelbåtar ska komma att susa fram på våra vatten, ackompanjerade av bergsprängare. Så blir det nog inte. Det är för svenskt. Bergsprängare blir det nog, med en sjuhelvetes volym, men inte på segelbåtar utan på stora motorbåtar, mestadels köpta för knarkpengar, och susande framåt med en djävulsk hastighet, varvid den nysvenska idyllen bara kommer att störas av tomglasen som man kastar prick med när man passerar med hög fart.


Falun lördagen den 8 juli 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: