tisdag 9 december 2014

Återupprätta USA:s anseende och demokratiska institutioner

.
USA:s moraliska status och landets anseende har aldrig varit så högt som vid tiden då man frigjorde sig från det Engelska Samväldet och den amerikanska konstitutionen skrevs och antogs, i slutet av 1700-talet. Allt sedan dess har alla amerikaner svurit att vara lojala med och försvara konstitutionen. Ursprungligen säkert en allvarligt menad ed, men efter hand har den blivit allt innehållslösare och i våra dagar tycks det bara vara en meningslös ritual, som få bryr sig om innebörden av.

Särskilt under 2000-talet har förfallet accelererat och idag råder knappast någon tvekan om att USA är Hitler-Tysklands arvtagare i världen. Ondskans Imperium som Ronald Reagan skulle ha uttryckt det.

Idag publicerades en kongressrapport i USA om en del av de grova brott mot mänskligheten som började under George W Bush tid i Vita Huset. Numera begås kontinuerligt grova brott mot mänskligheten av USA världen över. Människor dödas utan rättegång och i det närmaste urskiljningslöst, med president Obamas välsignelse och ibland även på hans uttryckliga order.

Och visst är det en början att man offentliggör en rapport som presenterar delar av de nazistmetoder man använder sig av. Det första steget är svårast att ta och det här kan visa sig vara ett nog så avgörande första steg. Men nu när nazistmetoderna fått spridning i organisationen och fäste i tapeterna krävs det mycket långt gående åtgärder för att avlusa den amerikanska statsförvaltningen.

Det torde knappast vara möjligt att lägga om kursen och återupprätta USA:s anseende utan att låta gripa George W Bush, Dick Cheney och järngänget av psykopater som de omgav sig med, för att ställa dem till rätta för brott mot mänskligheten. För att det ska bli klart att man menar allvar måste räfst och rättarting sannolikt även hållas med ett ansenligt antal medarbetare på lägre nivå. Och president Obama har anledning att rannsaka sitt samvete och fråga sig vilka argument som finns för, respektive emot, att han bör tillbringa sin återstående levnad i Guantanamo.

USA:s demokrati och rättsstat har många gånger varit illa ute, men hittills har man klarat att värna och återupprätta dessa värden hyggligt. Men de har förmodligen aldrig varit så satta på undantag som idag. Det är därför långt ifrån säkert att en renovering kommer att lyckas. Oddsen är kanske inte ens i favör för en räddning. Men jag hoppas att man kommer att klara av det. Gör man det inte kommer USA med stor säkerhet att gå under. Och något mellanting finns knappast. Antingen räddas demokrati och rättsstat eller så går man med snabba steg mot den amerikanska statens sammanbrott.

Av det reportage från CBS 60 Minutes som länken leder till framgår, menar jag, hur USA:s politiska system och förvaltning idag är höggradigt självförstörande. Förhållandena är mycket lika de som rådde i Sovjetunionen vid tiden för imperiets slutliga sönderfall. Och som de lite äldre av oss säkert minns - när tecknen på sönderfallet blev synliga i Sovjet var sammanbrottet mycket nära förestående. Idag förbrukas alla resurser i världens i särklass säkraste land av nazistsystemet, försvaret och krigsindustrimaffian, till vapen, en kraftigt överdimensionerad försvarsmakt och till meningslös och integritetskränkande avlyssning av Stasi-karaktär. Ingenting blir kvar till civilsamhällets och ekonomins upprätthållande. Se inslaget här.

Södertälje tisdagen den 9 december 2014
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla tecken tyder på att USA håller på att falla samman. Statsskulden är ofattbart stor, delstaterna dignar också under ett skuldberg och många är bankrutt. En stor del av befolkningen lever på krediter och ca 50 miljoner på sopputdelning m.m. Allt detta har man hittills löst med att trycka upp nya dollar som man hoppas världen ska absorbera så att inte värdet kollapsar. Hur gör man då detta? Jo, genom att ständigt skapa nya krig och oroligheter runt om i världen som gör att andra länder inte försöker lösa in eller göra sig av med sina dollar den s.k "safe heaven" myten som ekonomer odlat om dollarn i oroliga tider. Så länge USA kan hålla dollar-charaden vid liv så länge kommer man att klara sig som nation, för det är ju så att utan gemensam valuta hade USA bara varit en kort parentes i historien. USA är en parasit på resten av världen och det är länge sedan som USA genom export och hederligt arbete betalade notan. Läste ett patetiskt uttalande från Cameron angående CIA-skandalen, där han varnade för att USA håller på att förlora sitt höga moraliska anseende i världen! Man kan ju undra vilken sten Cameron varit under de senaste årtiondena, eller om han missat hela världshistorien efter andra världskriget? Hans uttalande visar väl om inte annat hur politiker i väst duperats att tro på lögnarna i Washington, alternativt att han är mer än lovligt godtrogen, eller bara dum i huvudet. Samma med den märkliga Merkel i Tyskland som gör det ena konstiga utspelet efter det andra mot Ryssland, trots att det är hennes egen nation som står där med svarte Petter och förlorar ekonomiskt.

Benny

Mikael Styrman sa...

Svar till Benny:

Ja, det är naturligtvis tryckandet av värdelösa bullshit-papper som håller ondskans imperium igång.

Så länge det nu varar...