lördag 13 december 2014

Det demokratiska arvet efter Fredrik Reinfeldt

.
Slår moderaterna vakt om det demokratiska arvet efter Fredrik Reinfeldt? I så fall blir det en enda kandidat till ordförandeposten ”eftersom det är viktigt att demonstrera enighet”. En kandidat som sedan väljs med 106% av rösterna...

Så gjorde Nationalsocialdemokraterna också förr. Men så är de ju inte så många numera.

Eller blir det möjligen, om Pretoriangardet har tänkt till, en motkandidat som alla inser att inte kan vinna, som efter mönster utomlands ifrån, avslutar sin kandidatur med att rösta på sin motståndare?

Det är inte demokratiskt. Det är någonting annat. Jag säger inte att det är fel. Om analysen är att människorna man vill attrahera inte kan tänka själva är det förmodligen rätt metod att peka med hela armen och att amputera eventuella armar, händer eller fingrar som pekar åt ”fel” håll. Åtminstone om man är mer intresserad av makten än av att det ska råda demokrati. Men det riskerar naturligtvis att ske till priset att de som kan tänka själva söker sig någon annanstans. Då är den stora frågan vilka som är fler - de som kan tänka själva eller de som inte kan det?

Södertälje lördagen den 13 december 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: