tisdag 9 december 2014

Hycklande snyftare i Pajala

.
Pajalabo i arbete?
Bland kommentarerna ifrån Pajala i media, i kölvattnet på Northland-konkursen kan vi bland annat läsa att ”allt var klart”, ”regeringen måste gripa in”, ”vi föll på målsnöret” och ”LKAB måste ta över”.

Sanningen är väl den att man inte föll på målsnöret utan snubblade på startblocken, som ännu inte fungerade ordentligt. Och själva löparbanan är knappt mer än grovbruten, dessutom väldigt lång.

Och det finns nog knappast någon Pajalabo som egentligen trott att gruvan skulle överleva, åtminstone inte på senare tid. För det borgar de uppenbart tokhöga löner man betalat i kombination med de höga transportkostnaderna och den allt för tydliga misshushållningen med aktieägarnas medel, som varit allmänt samtalsämne bland alla som begriper något. Istället har uppfattningen varit att det gäller att roffa åt sig så länge det varar - snart är det slut.

Och vad betyder pensionspengar och andra sparmedel som förbrukas? Det är ju inte Pajalabor som satsat dem. Dessutom kommer de ju ändå att förskingras av de som förvaltar dem. Och Pajala har ju decennier av traditioner innebärande att man gråter till sig socialbidrag från resten av Sverige som man sedan svamlar bort istället för att skapa något med dem, medan man leker glesbygdskommun, eller språklig minoritet, eller vad det nu kan vara som får de herrelösa pengarna att trilla ut just för stunden.

Sen påstås det felaktigt att "malmpriserna har rasat överraskande och oförklarligt". Den beskrivningen är svår att känna igen sig i. Vad som har hänt är att priserna har normaliserats efter att ha varit tokhöga några år. Men typiskt för varje spekulationsbubbla är ju att den som smittas slutar att tro att bubblan någonsin ska spricka.

All tiggarverksamhet bygger på att man lyckas få givaren att känna dåligt samvete. Balkantiggarna de tigger småpengar utanför Konsum. Men Pajalaborna har visioner - de tigger miljarder!

Södertälje tisdagen den 9 december 2014
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sen undrar man sig som vän av ordning hur det kan kosta så otroligt mycket pengar att gräva en grop i marken och börja skyffla upp malm. Det rör ju sig om miljardbelopp. Inte kan väl alla pengar gått åt till att få igång gruvan? Jag är inte speciellt insatt i hur mycket det kan kosta att starta en gruva det kan jag medge men det finns väl experter som kan ge oss svar antar jag. Man kan nog med fog misstänka grov förskingring i fallet med Northland, men som vanligt blir väl ingen varken åtalad eller fälld om det skulle framkomma oegentligheter.

Benny

Mikael Styrman sa...

Svar till Benny:

Det finns naturligtvis experter. Men de som kopplas in i fallet Northland kommer inte att ge oss svaren. Istället kommer de att sopa igen spåren. Det är det som är deras uppgift.

Jag har också förvånat mig över de oerhörda beloppen. Tiotusen miljoner kronor. För att avtäcka en grop och göra en grov kvarn. Det är ju något av det mest okvalificerade som över huvud taget går att göra.

Det ligger naturligtvis i farans riktning att pengarna har forsat ut åt alla håll. Hela projektet präglas av att grundtanken bakom inneburit att man frågat sig: Hur mycket pengar går det att få lös från fonder och kollektivt sparande (andras pengar) om man viftar med en malmfyndighet?

Och Pajalaborna som i decennier fostrats att lura till sig andras pengar utan motprestation har fattat galoppen. Alla har vetat att det går åt helvete. Det handlar bara om att hinna komma över så mycket som möjligt genom skyhöga priser på världens lugnaste arbetsmarknad.

Men det som hamnat i Pajala är bara snuspengar jämfört med vad de stora grabbarna stulit. De som utser, påverkar, och är Du och kompis med ”åklagare” och ”domare”. De som nästlat sig in i fonder, försäkringsbolag och banker och där upplever det som sin ”rättighet” att kränka, bestjäla och terrorisera sina medmänniskor.

Det blir så i ett samhälle där rättsväsendet blir brottsväsende och skam och moral får vika för tjuvaktighet och gränslöshet, utvecklad i decennier i SSU.
SSU u.p.a. kanske man bör säga.
Det är i huvudsak där tjuvarna utbildats som ödelagt vår rättsstat.

Mikael Styrman sa...

Lite mer, Benny:

Som utomstående betraktare, men som bedrivit många verksamheter i decennier, vill man gärna tro att om anslagen hade varit en miljard - ettusen miljoner - borde de ha räckt till en sådan enkel anläggning och blivit pengar över till driften. Åtminstone om det hade skötts med ett minimum av professionalitet. Men nu har ju pajaserierna haft som syfte att dölja svindlerierna.

Egentligen skiljer inte Northland-gruvan sig från annan offentligt finansierad verksamhet i Sverige. Politiker, byggare och höjdare svindlar till sig miljarder, lögnpressen mörklägger eller tittar bort och kumpanerna i brottsväsendet gör likadant men förväntar sig att bli respekterade av allmänheten.

Kvar till kärnverksamheterna blir nålpengar och uppsägningar. De kamoufleras till besparingar och effektiviseringar men innebär egentligen att man kör slut på den kvalificerade personalen så att verksamheterna kollapsar, sedan, när de är bemannade med enbart lallare.

Anonym sa...

Och ett företag byggs väl upp efterhand man får in medel ikasssan ,här verkar dom ju ha investerat maximalt i nya maskiner och vägar mm direkt i starten.