onsdag 10 december 2014

Cover up i Northland?

.
Har Du följt med medias bevakning av svindlerierna i Northland?

Luta Dig tillbaka och slut ögonen. Vad minns Du om de senaste turerna?

Jag är ganska säker på att Du minns att Peab förlorade 260 miljoner.
Varför minns Du det?
För att media, flera media, har haft det som en första-nyhet.
Varför har de det, måste man fråga sig?

För det första så säger det ingenting om  hur mycket Peab förlorat, om de alls förlorat något. Peab har haft omfattande åtaganden åt Northland. För att kunna bedöma Peab-uppgiften måste man veta inte bara hur mycket som är obetalt från Northland till Peab. Man måste också veta hur mycket Northland tidigare har betalat till Peab och hur mycket ägande Peab tillförts i bolaget.

Northland-konkursen, eller -svindlerierna, beroende på vad man vill kalla fenomenet, handlar om 10 miljarder, tiotusen miljoner kronor. Jag såg en uppgift som sa att skulderna är 8 miljarder, åttatusen miljoner.

Om skulderna i konkursen är 8 miljarder måste det rimligen finnas många fordringsägare som har mer än 260 miljoner att fordra. Det är ju bara 3% av skulderna…

Varför skriver då lögnpressen om Peabs 260 miljoner?

Förmodligen har Peab betalat för en white-wash.
När många har blivit svindlade på stora summor
ser det mycket bättre ut att ståta med en fordran,
att vara en av de bedragna, istället för en av bedragarna.

Södertälje onsdagen den 10 december 2014
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har verkligen koll på detta!
Vet Du hur det blev med M:s(?) politiker som köpte strax innan Bolaget fick ekonomiskt stöd?
Hann han sälja ut sina aktier?
Tommy

Mikael Styrman sa...

Tommy:

Jag har inte koll på Billström riktigt. Han köpte ju förmodligen på insides information.

LKAB hade fått order om att delta i en räddningsaktion för Northland.
Då fungerar det så att LKAB beordras att låtsas ha kommit på det själv och för att det ska se hederligt ut skickar LKAB en fejkad skrivelse till departementet i vilken man låtsas informera departementet.
Så inte bara hade Billström insides information, han hade den förmodligen före LKAB och kan mycket väl ha varit med och planerat hela operationen.

Enligt dagens DI sålde han strax före konkursen, möjligen på riksdagsskvaller. Riksdagsskvaller räknas nog inte som insides information även om det ibland kan vara nog så värdefullt.

Intressantare med Billström är att han och hans aktieförvärv kastades till vargarna för att rädda Carl Bildt, vill jag minnas, som satt med skit under naglarna efter att ha suttit på för många stolar i oljeaffärer och kränkt mänskliga rättigheter m.m. Då fungerar det så att om man erbjuder massmedia någon annan snaskig historia så får man själv vara i fred. Det fungerar som ett slags gentlemen’s agreement mellan myglare i politiken och myglare i pressen.

Om ”Gentlemen’s agreement” har den brittiske domaren Sir Harry Vaisey (1877-1965) sagt:

”A gentlemen’s agreement is an agreement
which is not an agreement,
made between two people
neither of whom are gentlemen,
whereby each expects the other to be strictly bound
without himself being bound at all.”

Som belöning för att Billström drog på sig elden blev han senare vice talman.

Sen är det en annan sak, att konsten att vara väl informerad inte är konsten att vara så mycket informerad som möjligt. Det är kvaliteten på informationen som räknas. Och de flesta som är inblandade i, och kan skvallra om, en sådan där process begriper inte ett piss om vilka förutsättningar ett sådant bolag som Northland har.

Men att aktierna går upp om man går in med pengar, det kan förstås alla räkna ut. Om det senare går uppåt eller nedåt bestäms av andra faktorer och det bevisas väl av att Billström satt kvar med aktierna fram till just före slutet, i hopp om att nästa räddning skulle genomföras.

I själva verket var det ju uppenbart att det bara kunde gå åt helvete. Men det gick inte att veta hur mycket av spararnas pengar som maffian skulle bränna upp dessförinnan, för att rädda sig själva.