måndag 25 maj 2015

Datorer tar över jobben

.
I TV:s nyheter på söndagskvällen fick vi veta att det kommer att bli allt vanligare att datorer tar över människors arbete. Ett exempel som visades var att datorer numera kan köra långtradare. Det är inte helt överraskande kan jag säga. Vi har ju länge vetat att de både kan flyga trafikflygplan och krascha dem. Än så länge kallas det ”pilotfel” när datorerna kraschar flygplan, men det går väl över med tiden.

Det finns många andra jobb som datorer redan har tagit över eller kan ta över inom kort.

Att vara politiker, eller journalist, åtminstone på många av våra media, måste vara ett idealiskt uppdrag för en dator. I all datorprogrammerings begynnelse möter man termerna ”true” och ”false”. Det är bara att välja false över hela linjen så har vi den idealiska journalisten eller politikerna.

Advokat och domare måste också vara lämpliga jobb för datorisering. Alla datorer kan räkna. En av datorernas äldsta uppgifter var att skapa räkningar, den ena den andra lika. Att lära en dator att ta mutor kan inte vara svårt. Det är bara att skapa en bakdörr till domardatorn och på liknande sätt skapas den ideala datoriserade konkursförvaltaradvokaten. Att plundra klienten blir lite svårare tills det kontantlösa samhället införts helt. Men knappast omöjligt om datorn kopplas ihop med en industrirobot. Jag skulle tro att man redan har mycket mer avancerade applikationer inom fordonstillverkningen.


Södertälje måndagen den 25 maj 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: