torsdag 21 maj 2015

Låtsasflygstrejken Swisch

.
Vi brukar döpa stormar av praktiska skäl. Det gör det lätt att hålla reda på dem. Kanske borde vi göra likadant med strejker? I så kunde vi kalla dagens flygstrejk för ”Swisch” - Flygstrejken som försvann lika snabbt som den dök upp.

Som en snabb kallfront dök den upp från ingenstans och i samma ögonblick som den var över oss hade den dragit förbi. En mycket välplanerad strejk som arbetsgivarna SAS mötte med inställningar av plan innan man hunnit bli osams och som facket hävde innan den hunnit ställa till med något anmärkningsvärt, annat än möjligen ett utökat servicestopp för maskiner man annars skulle fått vänta med att åtgärda.

Om man har ett ömsesidigt fruktbart samarbete måste man vara rädd om det. Alla parter vinner på om alla utomstående är ovetande. Det skulle inte se bra ut om det blev allmänt bekant att facket strejkar på andras bolag på Wall-Enbergs order. Och det skulle inte se bra ut för fackliga mutkolvar om medlemmarna började misstänka att det är mutor från Wall-Enberg till fackpamparna som avgör om man strejkar på Norwegian eller andra bolag eller om man inte gör det.

Det nya sättet att strejka - Swisch! - Selektivt lönsamma strejker utan skador.

Saltsjöbadsandan har vi hört talas om, Göteborgsandan likaså. Nu har vi även Swisch-andan.

Södertälje torsdagen den 21 maj 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: