söndag 24 maj 2015

Laglösa Norrbotten

.
Vanskötseln av Norrbottens Landsting fortsätter visst som tidigare. Hörde just talas om att ett sjukhus och sju vårdcentraler ska stängas. Sjuhundra miljoner back var det visst den här gången. Som många andra landsting slits Norrbottens mellan att tillhandahålla sjukvård för skattepengarna eller att lämna pengarna till de skurkar som plundrar landstingen. Och även i Norrbotten drar skurkarna det längsta strået.

Ju mer korrumperade tjänstemän och inkompetenta politiker råddar med att tillhanda vård med de pengar som blivit kvar sedan skurkarna tagit sitt, desto trasigare blir vården. Vårdcentraler och sjukhus stängs. De pengar som sparas på mindre enheters nedläggning förbrukas med råge genom kostnadsökningar på mer centrala enheter, som belastas allt hårdare. Allt mer tid och pengar förbrukas på landsvägen i ambulanser, bussar, taxi och egna bilar. När någon i familjen blir sjuk slutar alla arbeta och familjen ställer om för att ta hand om den familjemedlem som förr skulle vårdats på hemorten, men nu istället tiotals mil bort, med frånvaro från arbetet och dyra transporter som konsekvens.

Mer än någonsin förr är det nu sant att sjukdom havererar ekonomin. Men det är inte bara den privata ekonomin som havererar. Nästan varje åtgärd som landstinget gör numera för att spara pengar får istället motsatt effekt. Kostnaderna ökar istället, men den erforderliga intellektuella kapaciteten för att inse det saknas av allt att döma i landstingets organisation.

Samhällsekonomiskt är landstingens ödeläggelse av vården en ännu större katastrof. Samhällsekonomin drabbas ju av fördyringarna i landstingets verksamhet, men även av fördyringarna i den privata ekonomin och av produktionsbortfallet som frånvaron från arbetet genererar.

Landstingen får ta ut skatt för att bedriva sjukvård. Det går allt sämre. Men det går desto bättre att leka stins och pilot. Och ingen de många skurkar som plundrar landstingen åtalas eller straffas. Vanskötseln blir istället bara värre.

På länsstyrelsen finns snarlika tokigheter. Omfattande ekonomiska verksamheter som dräneras och som saknar insyn och revision. Desto bättre är det försett med inkompetenta men långfingrade småpåvar.

I Uppdrag Granskning kunde vi för något avsnitt sedan se krutuppfinnaren Österberg göra det bästa han kunde. Det var i programmet som kunde handlat om Northland, men som istället bara ängsligt snuddade vid Northland-problematiken, under ängslig mörkläggning. Österberg glänste med sin oförmåga att förstå att han bröt mot lagen när han lät Northland agera som om inga lagar finns i landet och att han själv var jävig.

Österberg är dock inte första landshövdingen som haft för lite bakom pannbenet för att förstå sig på jäv. Så var det även med den sannolikt intellektuellt och moraliskt svagaste landshövding som hemsökt Norrbotten och som föregick Österberg, Per-Ola Eriksson. Han satte sig i LKAB:s styrelse trots att han var högsta hönset för miljötillsynen. Där var han med om att slösa bort stora summor på Obol och andra skurkar. Nu duger ju norrbottniska media inte till mer granskande journalistik än Lyckoslanten, så det är ännu hemligt hur mycket man dränerade LKAB på. Så mycket torde det dock ha varit att stadsflytten i Kiruna ligger långt i framtiden - om den alls blir av. Visst kan man riva ett och annat hus, kanske till och med bygga något. Men någon stadsflytt i ordens egentliga betydelse blir det nog inte. Snarare blir det fråga om vilka gruvor som kommer att kunna hållas öppna. Det öppnas nu nya storskaliga gruvor ute i världen. Hur stort hot de egentligen utgör mot de norrbottniska gruvorna, särskilt miniatyrgruvorna som Sundströms Pajalagruva exempelvis, är inte lätt att säga. Men ett är säkert: lättare blir det inte.

Södertälje lördagen den 23 maj 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: