måndag 4 juni 2012

Dagens Nyheter och rättsrötan

.
Idag, fredagen den 25 maj 2012 kan vi i Dagens Nyheters papperstidning, på sidan 5, under rubriken ”Rättsröta i Pakistan” få tidningens (?) genom Gunnar Jonsson framförda syn på ett något förvånande internationellt rättsärende. Så här stod det:


”Shakil Afridi har dömts till 33 års fängelse för förräderi. Åtalet gällde försöket att samla DNA-prover från det hus där Usama bin Ladin gömde sig i flera år innan han dödades i en amerikansk kommandoräd i fjol. Afridi fick aldrig fram proverna och visste inte mer än att CIA var ute efter terrorister i allmänhet. Men bara att samarbeta med USA anser alltså rättsväsendet vara ett fruktansvärt brott. Det är en märklig inställning till en allierad som öst pengar över Pakistan, särskilt den militär som så länge ”misslyckades” med att hitta en av världens värsta massmördare.”
Man tar sig för pannan. Sebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur, heter det i barnramsan och nog bär den syn för sägen. Visserligen är DN känd för att slicka makten, istället för att granska den, men det här tar väl ändå priset?

Det finns mycket i det här ärendet som man skulle kunna bli upprörd över. Exempelvis skulle det ha varit klädsamt om man hade varit upprörd över det långa fängelsestraff, 33 år, som Afridi dömts till, för sitt relativt ringa (?) brott. Men det bekommer inte Gunnar Jonsson och DN.

En annan sak som kunde ha upprört är att USA spionerat inne i ett vänligt sinnat land.

Även det faktum att USA gjorde en mördarräd inne på en vänligt sinnad nations territorium utan att fråga om lov borde ha upprört DN.

Att mördarräden resulterade i att Usama bin Ladin, som aldrig blev vare sig rannsakad eller dömd, sköts till döds inne på ett annat lands område för att förhindra att resten av världen skulle få veta bin Ladins syn på vad som föregick attacken mot World Trade Center som lades honom till last, borde väcka djup indignation på en tidning, om den vill försvara demokratiska principer och internationella rättsregler.

En annan sak som borde uppröra DN är att USA återkommande mördar oskyldiga människor på måfå inne på Pakistanskt område, med sina från USA fjärrstyrda drönare. Ett agerande som får alla Orwellska skräckvisioner att förblekna och som kommer att förvandla jorden till en mycket otrygg hemvist. Det där med drönare är ju nämligen ingenting som USA kommer att förbli ensamma om. De kommer bara att vara först. Och det en gång så fria och demokratiska USA visade sig vara det land som styrs av så hänsynslöst mördarpack att man tog den tekniken i bruk. Och därmed har man lagt ribban för alla andra. DN tiger om det också.

Inget av allt detta tilldrar sig tidningens intresse. Däremot upprör det DN att Pakistan dömer någon för spioneri åt USA inne på pakistanskt område. Här anar vi nog vad som händer i Sverige och hur DN:s bevakning går till när något liknande händer här.

Värst är väl ändå den uttryckta motiveringen till varför spioneridomen upprör DN: ”en märklig inställning till en allierad som öst pengar över Pakistan”. Det må vara att USA kan ha lånat pengar i Kina och Japan, som man för övrigt inte avser betala tillbaka, för att skänka dem till Pakistan och därmed vinna dem till sina bundsförvanter. Men har man därmed köpt sig överhöghet över Pakistan? Kan det ha varit båda parters intention att USA därefter skulle ha förvandlat Pakistan till en förslavad amerikansk lydstat? Att man skulle köpt sig rätt, att utan att vare sig informera eller inhämta tillstånd från Pakistan, vara berättigad att bedriva spionage i landet? Ha rätt att mörda den pakistanska befolkningen godtyckligt med sina fjärrstyrda drönare, med noll koll på vem som mördas? Att man skulle ha rätt att genomföra mördarattacker som kränker all internationell rätt och som naturligvis, om man menar allvar med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, ska leda till att George W Bush, Barack Obama och ett inte ringa antal underhuggare, åtalas i internationell domstol för brott mot mänskligheten?

Det tror åtminstone inte jag.

Sedan lyckas man med den tveksamma bedriften att utnämna bin Ladin, som inte är vare sig rannsakad eller dömd, till ”en av världens värsta massmördare”. I 9/11-attentaten dog ca 2 700 personer – fritt ut minnet. Ett orimligt lågt antal, om inte många institutioner som hyrde i husen hade blivit varnade i förväg. I USA skjuts 20 000 personer till döds årligen. Åter igen fritt ur minnet omkommer minst lika många i trafikolyckor. Tiotusentals dör av drogmissbruk, sjukvårdsbrister och andra våldsbrott än nämnda. Enligt Aftonbladet räknar University of Toronto med att 106 000 amerikaner dör av konventionella läkemedel utan att någon ställs till svars. Och allt detta upprepas varje år – år efter år. Ingen amerikansk president i modern tid torde heller ha färre liv på sitt samvete för allehanda godtyckligt startade krig och hemliga psykopatoperationer än bin Ladins 2 700, som ändå föranleder DN att utnämna honom till ”en av världens värsta massmördare”.

Vad är det med Er på Dagens Nyheter? Är ni inte riktigt navlade? Har Ni inte vett att skämmas? Dags att följa Rupert Murdochs exempel och lägga ned en sådan oduglig skittidning med sådana ryggradslösa medarbetare och dito ledning?

Gulag-Kolmården fredagen den 25 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: