fredag 29 juni 2012

Den sista dinosaurien

.
Nu när allt fler inte längre kan förneka att människan lever över jordklotets tillgångar trodde jag att Haparanda kommun skulle bli den sista dinosaurien. Den sista kommunen att satsa på att döda centrumhandeln och bygga upp en tätord baserad på amerikansk 1950-talssyn på omvärlden. Ett samhälle som kräver att alla åker bil till affären. Och som kräver att varor under stor förbrukning av naturresurser hämtas från andra sidan jordklotet istället för nästgårds, därför att det på andra sidan jordklotet finns någon folkspillra som det går att suga ut.

Men jag hade fel. Enligt televisionen utmanas nu Haparanda av en annan (s)-kommun, nämligen Ludvika. Nu när nära nog alla har insett att våra byapolitiker klantade till det, när man gick över till att lägga ned den lokala matlagningen och istället gå över till centraliserad matlagning, som innebär att maten transporteras ut till skolor, sjukhus och ålderdomshem, tänker Ludvika gå emot strömmen och införa sådan centraliserad mathållning. Trots att alla vet, att det sällan eller aldrig blir billigare och att det leder till att maten förvandlas till näringsfattig och oaptitlig grismat. Mat som inte ens grisarna borde behöva äta och som åldringar som ändå har svårt med aptiten inte kan äta. Mat som kommunpolitikerna aldrig skulle välja att äta själva.

Konstigt att lite personligt smicker från försäljare, eller lite mutor, kan få byapolitiker att bli så angelägna om att ställa sig själva vid skampålen för att ha misskött sina uppdrag.

Gulag-Kolmården torsdagen den 21 juni 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: