onsdag 27 juni 2012

Obamas USA på väg mot undergången?

.
I decennier, ja i sekler, har den amerikanska konstitutionen och demokratin varit ett föredöme för världens alla demokratiska krafter. Fortfarande har många av världens länder inte nått den demokratiska mognad som funnits i USA allt sedan den franska revolutionens dagar och fram till inledningen av George W Bush presidenttid.

Oavsett om Barack Obama nu har någonting att säga till om eller inte, oavsett om han är systemets fånge eller inte, måste man fundera över vad han håller på att ställa till med.

Vilket budskap skickar Obamas USA ut till omvärlden, till vänner, fiender, kollegor och konkurrenter? Rollerna kan variera över tiden, har det visat sig. Den som USA:s administration sålde eller skänkte, vapen till igår, är värsta fiende och hatobjekt idag, för att imorgon kanske vara hissad till skyarna igen. Ingen tråd, ingen ryggrad, ingen styrning i administrationen och särskilt inte i utrikespolitiken.

Oförmågan att styra den stora administrationen har resulterat i stölder i kolossalformat kamouflerade till hemligt säkerhetsarbete. Och de många hemliga organisationerna har resulterat i att USA ibland har utrustat sina fiender med vapen på grund av oförmåga att kontrollera den egna administrationens galenpannor.

Vilket budskap skickar USA ut när man har ställt sig ovanför internationell rätt och anser att USA inte behöver bry sig om den internationella krigsförbrytartribunalen och inte heller följer internationella regler om krigsbrott?

Vilket budskap skickar USA ut när man tämligen urskiljningslöst mördar inbillade eller verkliga fiender, i sina hemländer, ofta från tusentals fots höjd med drönare, utan att ha bekymrat sig om att identifiera rätt personer och utan rättegång?

Är inte budskapet att den amerikanska konstitutionen, både dess bokstav och dess anda är död?

Är inte budskapet att det även för USA:s fiender, eller för sådana som inte är USA:s fiender men blivit drabbade av dess administrations hänsynslöshet, är ok att göra likadant? För man kan väl inte gärna förvänta sig att USA:s fiender i det långa loppet ska fortsätta att tillämpa en annan hederskodex än USA självt gör? Hurdan blir då världen när alla gör likadant som USA? Och för en förändring av USA:s politik mycket viktigare: Hur mycket måste amerikanska medborgare och amerikanska intressen skadas i omvärlden innan det resulterar i räfst och rättarting i USA?

USA:s demokrati och rättssäkerhet har förr om åren många gånger varit utsatta för attack från psykopater och vettvillingar. Alla sådana har man inte lyckats straffa. Men många gånger har demokratin så småningom rest sig och skakat av sig psykopaterna. Exempelvis 1950-talets McCartyism med sin överdrivna kommunistskräck fick härja och förstöra människors liv några år för att sedan nedkämpas av goda krafter. Richard Nixon som lät sina busar sätta sig över lagen fick man så småningom ordning på och Nixon tvingades avgå från presidentämbetet 1974.

Kommer USA:s demokrati och författning att resa sig än en gång och ta itu med den psykopati och rättsröta som spridit sig i den amerikanska förvaltningen under George W Bush och Barack Obama? Eller är den amerikanska demokratin med sin författnings stolta ambitioner denna gång på väg mot sin undergång?

För det är ju inifrån USA en eventuell förändring måste komma. Att exempelvis Europas bruntungade odugliga psykopater till politiker skulle kunna göra något för att styra upp USA är ju dessvärre inte mycket att hoppas på.

Gulag-Kolmården måndag den 18 juni 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: