tisdag 5 juni 2012

Fem i tolv för samhällsbygget

.
Uppdrag Gransknings inslag om Lundsberg och andra internatskolor präglade av penalism, mobbning och kränkningar, fyller en viktigare funktion än vad som är uppenbart.

Det är frapperande både att det finns ett motstånd mot förändring och hur starkt motståndet i Lundsbergs organisation, elevkår och ledning är mot att eliminera dessa missförhållanden som fostrar mobbare och översittare.

En inte oansenlig del av ansvaret för det moraliska förfall som nu präglar vårt samhälle och som kan leda till dess sammanbrott finns sannolikt att finna i denna medvetna fostran av elever till kränkta och kränkande mobbare. Steget är inte långt från mobbning till egoism, empatilöshet, hänsynslöshet och kanske även psykopati. Alla egenskaper som vi inte önskar finna hos människor som kan komma att inta framträdande positioner i vårt samhälle. En kultur som accepterar eller till och med främjar mobbning är knappast ägnad att fostra goda och ansvarstagande samhällsmedborgare.

Det förefaller inte långsökt att anta, att förekomsten av en sådan kultur i skolor i vilka samhällseliten väljer att fostra sina barn, istället för i ett vanligt kärleksfullt hem och i en ”vanlig” skola, konserverar och främjar en människosyn som vi inte önskar återfinna på ledande positioner i samhället. Sannolikt är andelen bland dessa före detta elever, efter vilka vi skulle kunna följa ett spår av mobbade, kränkta och tillintetgjorda människor, betydligt högre än hos befolkningen som helhet.

Onekligen vore det intressant att veta om det finns forskning om vilka effekter en sådan Myrdalsk barnafostran och skolmiljö har på barnen, i vilken barnen decimeras till endast en social statuspryl, som kan skickas bort för att inte vara ivägen för föräldrarnas egotrippande självförverkligande. Och om det inte finns forskning så bör det göras.

Kontakter kan vara mycket befrämjande för ens karriär. Helt avgörande säger somliga.
Utan tvekan kommer många av internatskolornas elever att så småningom inta höga positioner i samhället: företagledare, styrelseledamöter, myndighetschefer, domare, journalister, redaktörer osv. Mycket av de asociala tendenser som vi idag kan iaktta bland annat på olika myndigheter kan sannolikt spåras direkt eller indirekt till en olämplig fostran på en internatskola med en sådan förkastlig kultur som Lundsberg uppvisar och försvarar. Men det skulle inte förvåna mig om det saknas forskning även om detta.

Vill vi inte att framtidens samhällstoppar ska brista i social funktion och empati bör vi nog verka för att missförhållandena på Lundsberg rättas till. Kanske vore en början att styrelsen för Lundsberg tar sin position under övervägande?




Gulag-Kolmården onsdag den 30 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: