tisdag 5 juni 2012

Glömde muta?

.
Igår en bro i Kista, idag ett hus i Ystad, imorgon en arena i Stockholm?

Lördagen den 26 maj berättade SvD under rubriken ”Husbygge rasade” att ett trevåningshus som ska bli gym och vårdmottagning och är under byggnation av Peab i Ystad rasat. Taket rasade och två ytterväggar.

Om ett hus ska rasa är det ju fiffigt att det gör det på natten innan huset tagits i bruk. Då är det ju förhoppningsvis ingen där. Sen är det väl kanske ändå ingen jättebra affärsidé.

Vad är det som orsakat detta?

Har de högst ansvariga tittat för mycket på tennis så att de bara haft en diffus uppfattning om hur huset ska byggas? Eller har man kanske glömt att muta byggnadsarbetarna?

Kanske ingen bra idé, trots allt, att hålla eurovisionsschlagerfestivalen i nya Solna-stadion? Det största säkerhetshotet mot nästa års final är kanske att publik och deltagare ska få arenan i huvudet?

I en korrumperad byggbransch går det inte att veta vilka uttryck korruptionen tar sig – idag mutor av beslutsfattare, imorgon kanske byggfusk.

På 1970-talet gjordes, bland många andra katastroffilmer, en film som hette ”Skyskrapan Brinner”, som belyste vådan av byggfusk och hur det kan orsakas av korruption. Svenska politiker som upphandlar byggen samt åklagare och domare som har med sådana mål att göra rekommenderas varmt att se filmen.

Gulag-Kolmården onsdag den 30 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: