torsdag 7 juni 2012

En trillion euro

.
Ulf Nilsson skriver i Expressen, tisdagen den 29 maj 2012, att Europeiska Centralbanken (ECB) sedan december har lånat ut en trillion euro, eller en miljon miljoner, till banker i euroområdet. Pengarna används till att betala räntor och lån som man annars inte kunnat betala.

Det lustiga – om man nu får uttrycka sig så i sammanhanget – är att ECB aldrig hade några pengar att låna ut. Och att man inte kommer att få tillbaka de man lånat ut heller. Vad värre är – de krutuppfinnande girigburkarna på bankerna som satt sprätt på den här trillionen euro kommer att fortsätta att strö pengar omkring sig. Det är inbyggt i systemet eftersom politikerna, djup insyltade i bankmaffian, bestämt sig för att bankerna ska hållas under armarna. Det kommer att garantera oss fortsatta problem och de kommer att fortsätta tills marknadskrafterna, det vill säga kundernas förtroende, får styra bankernas agerande utan inblanco checkar från nationalstaterna.
Men det kommer inte att ske förrän bankerna har kört hela ekonomin åt helvete och tagit nationalstaterna med sig.

En möjlig tröst, eller en skräckvision, beroende på hur man ser på saken, är att det inte är några riktiga pengar. Det är bara Kalle Anka-pengar. Värdelösa papper från utsugna och konkursmässiga nationer som inte kan garantera några pengars värde och som är helt fixerade vid tanken på att trycka ännu mer pengar – nu för att sätta fart på tillväxten. Det var för att sätta fart på tillväxten som vi hamnade där vi är nu. Det verkar som om vi bevittnar någon sorts fullskalig tillämpning av det gamla talesättet ont ska med ont fördrivas.

Gulag-Kolmården torsdag den 31 maj 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: