onsdag 20 juni 2012

Lagstifta mot krishanteringsförskingring

.
SVT:s Text-TV rapporterar idag, söndag den 17 juni 2012, om att FOI bränt över 300 000 kr på krishanteringsrådgivning när mediastormen om den svenska statens medarbetares skumraskaffärer i Saudi-Arabien rasade som värst.

Förmodligen är detta bara toppen på isberget. Det skulle inte förvåna mig, om det visar sig finnas fler fakturor. Dessutom finns det möjligen snarlika fakturor på fler ställen i statsförvaltningen: i försvarsdepartementet, i regeringskansliet osv.

Sannolikt brottas man just nu på konsultföretag, reklambyråer samt verk och departement med att skriva om fakturor för att dölja vad de egentligen avser.

Men pudelns kärna är, att statliga svenska myndigheter, som blir tillfrågade om vad de gjort, inte ska anlita reklambyråer och krishanteringskonsulter för att förpacka budskapet på ett bedrägligt sätt. De ska istället tala om vad de har gjort – den osminkade sanningen.

Det är sällan jag ivrar för lagstiftning. Att det här kan pågå beror dock på den urgröpning av lagstiftningen som psykopaterna runt Palme åstadkom och som har gjort våra tjänstemän till ett straffriförklarat frälse.

Lagen bör ändras så att dylika konsulttjänster kvalar in under förskingring, grov förskingring. Den enskilda tjänstemannen som använder skattemedel så, ska vara förpliktigad att personligen ersätta statskassan för kostnaderna.

Om regeringen använder medel så, kan möjligen partierna gå emellan och ta kostnaden, istället för de enskilda politikerna. Men det bör i så fall kombineras med ökad, och oberoende, insyn i de politiska partiernas ekonomi, så att inte det pågående oskicket att sälja politiska beslut till ekonomiska intressen eskalerar.

Gulag-Kolmården söndag den 17 juni 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: