lördag 30 juni 2012

Med hyckleriet som försvarsvapen

.
I Norge, med eko i svenska massmedia, hycklas det ängsligt om Anders Behring Breiviks hälsotillstånd vid tidpunkten då han utförde sina dåd i Oslo och på Utöya. Trots att han under lång tid systematiskt och synbart rationellt förberett sina attentat och även genomfört dem rationellt, om än oempatiskt och känslokallt, diskuteras det i närmast hårklyvande termer om han ändå inte var sjuk just när han genomförde attentatet.

Det kokar ändå ned till maktens problemformuleringsmonopol. Breivik var kanske sjuk menar man. Men ingen ifrågasätter – åtminstone inte högt – om de amerikanska drönarnas besättningar som skjuter människor till döds godtyckligt är sjuka i huvudet. Eller om deras chefer är sjuka – hela kedjan – hela vägen upp i beslutsapparaten. Eller helikopterbesättningen som skoningslöst slaktade civila i Irak, dokumenterat på den film som sedan läcktes via Wikileaks – var, och är, de sjuka? Amerikanerna som slaktade civila, åldringar, kvinnor och barn och utraderade byn Song My i Vietnam. Eller någon ansvarig för de många andra byar som utraderades, utan att hamna på förstasidorna världen över. Fick de huvudet undersökt? Eller deras befäl eller de politiker som skickade dit dem på dödfödda uppdrag?

Naturligtvis har ingen av dessa blivit ens ifrågasatt huruvida de är friska trots att det torde vara uppenbart för var och en att ingen av dem kan ha varit riktigt klok.

Någon enstaka blev åtalad för Song My-massakern och dömdes, för syns skull. Men de flesta har inte fått ett hår krökt på sina huvuden.

Däremot har Bradley Manning, som misstänks ha läckt bilderna av helikoptermassakern till Wikileaks ett åtal för förräderi att vänta. Åtal för förräderi för att ha avslöjat vad grova brottslingar och psykopater ägnar sig åt i nationens namn..!

Det finns nog viktiga slutsatser att dra både om vad som orsakat Breiviks attentat i Norge och vad samhället kan göra för att undvika liknande saker i framtiden. Och de slutsatserna är säkert minst lika aktuella att dra i Sverige. Men det verkar inte som att man, vare sig i Norge eller Sverige, ännu är mogna att dra dessa slutsatser. Hur det är i Norge vet jag inte, men i Sverige håller psykopaterna ännu den offentliga debatten i allt för stramt koppel för att några begåvade slutsatser ska få dras av Oslo- och Utöya-attentaten.

Jag kommer inte på hur man säger motsvarande sak på svenska, men i Finland säger man att vissa saker är man tvungen att lära sig genom hälen. Ibland måste kunskapen komma in via hälen och kämpa sig hela vägen genom kroppen innan huvudet kan förstå vad det är som pågår.

Gulag-Kolmården lördagen den 23 juni 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: