torsdag 15 oktober 2015

Den omvända nöden

.
Jag råkade ha TV:n på idag, när TV4 sände ”Malou efter tio”. Det visade sig handla om Carola och hennes hov av ”flyktingar” som hon varit ned till Grekland och rekryterat. När jag såg henne sitta där bland hennes karriär-rekvisita och pösa över av ”godhet” blev jag åter påmind om hur beroendet är det omvända mot det förväntade.

Det är de ”godhjärtade” som behöver de ”nödlidande” för att inför andra människor manifestera sin godhet - inte tvärtom. Annars kan, exempelvis i Carolas fall, jobben sina. Migranter och flyktingar gör ett stort humanitärt arbete när de kommer hit och hjälper våra nödlidande ”godhjärtade”. Möjligen har de överskattat den västerländska nöden när de kommer i så stort antal.

Osökt drar jag mig till minnes hur min farmors mor, i min barndom, återkommande brukade ha laestadianska bönemöten i sitt hem i Korva. Alltid, och diskret, sköt åldringarna fram betydande summor pengar till predikanten för att han inte skulle nedkalla himmelens förbannelser över dem, hota med skärselden och frysa ut dem ur församlingen. Predikanten å sin sida tog personligen världsvant och diskret emot avlaten, Guds och himmelens representant som han var.

Carola jobbar på sin pensionsförsäkring och har om det skiter sig, men hälsan står henne bi, en strålande och lukrativ framtid som kringresande godhjärtad sångerska på vård- och ålderdomshem.

Södertälje torsdagen den 15 oktober 2015
Mikael Styrman

.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Hur kan du vara så omdömeslös att du tittar på dumburken?
Allt på den apparaten ägs ju av, du vet vem!

Mikael Styrman sa...

Om man inte ser på TV eller ibland läser Dagens Nyheter så vet man inte vad den grova organiserade brottsligheten vill mörklägga och försköna. Och då vet man inte vart det här landet är på väg.

Anonym sa...

Om ett halvår är det första maj, nu när den svenske arbetaren nästan är utrotad så kan vi demonstrera med plakat, som visar hur mycket vi gett och hur goda vi tycker att vi är./Jonas.

Unknown sa...

Haha, ja den ursäkten köper jag!
För min egen del måste jag säga att jag inte pallar med Tv eller gammelmedia.
Jag håller mig till Riktiga Nyheter!

Vängsö sa...

Har en jobbarkompis som även han brukar läsa din blogg med stort intresse.
Ibland i fikarummet så kan vi diskutera typ "läste du på Styrmans blogg igårkväll?
Lite kul för att på mitt jobb är det mest pk-typer som pratar om vad de sett på tv4 kvällen innan.
Får hoppas att dem också börjar läsa alternativ media som tex din blogg.


Mikael Styrman sa...

De gömmer sig för verkligheten. Den s k strutsmetoden. Ser Du inte hotet så finns det inte...