onsdag 28 oktober 2015

Nya yrken i folkvandringarnas spår?

.
Vår hjälplösa Löfven-ministär har, i likhet med dess lika hjälplösa företrädare Reinfeldt-ministären, gjort några fruktlösa försök att återföra människor som nekats uppehållstillstånd i Sverige till sina hemländer. Det har visat sig lättare sagt än gjort. Många är papperslösa. Ofta därför att de helt sonika gjort sig papperslösa. Det är inte alltid helt lätt att veta var de kommer ifrån. Deras hemländer vill ofta inte ha tillbaka dem och tar inte emot dem. Så lär det vara med de marockanska gatubarnen som stjäl, våldtar och kanske värre ändå. Det vore anledning att bojkotta Marocko. Men förmodligen är det inte möjligt. Sannolikt har Wall-Enberg och kompani för mycket affärer med Marocko för att en svensk bojkott ska vara politiskt möjlig.

Uppgifterna varierar om hur många migranter som uppehåller sig i landet efter att ha fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Vissa källor säger några tusen, andra nämner något eller några tiotusental. Alla verkar vara ense om att skattebetalarna försörjer alla dessa, håller dem med kost, logi och fickpengar så att de sedan kan jobba lite svart - om de vill - för att ge tillvaron lite guldkant. Det är svårt att känna respekt för politiker och tjänstemän som handskas så med skattemedel. Om det nu är med verkligheten överensstämmande kommer de ju aldrig att ge sig iväg härifrån frivilligt.

Regeringens försök att avvisa oönskade har slutat med att man har stökat till det bortom allt förstånd. Statliga tjänstemän har rest omkring som pensionerade dollarmiljardärer. För att utvisa några enstaka oönskade har man chartrat en privatjet och skickat ut fem tjänstemän ut i världen. Dessa har tagit in på lyxhotell på destinationsorten, med helpension, och där har de sedan bott kvar i flera dagar efter att utvisningsproceduren varit avslutad, istället för att resa hem till den väntande korvsoppan. Ingen fick sparken. Med sådana metoder kommer regeringen aldrig att lyckas skicka hem de oönskade. Och den kommer aldrig att ha råd med det heller. Det krävs helt andra metoder.

Den som blivit nekad uppehållstillstånd ska naturligtvis inte bo på skattebetalarnas bekostnad med helpension mm. Han ska åka hem. Men många av dem gömmer sig. Om man då menar allvar med att upprätthålla någon som helst ordning, ska väl rimligen den som ska ut ur landet ut genast? Genast eller inte alls. Om det är det senare som gäller, vilket svängdörrarna vid gränserna tyder på, kan man genast avskeda alla som jobbar inom migrationsbyråkratin. De är i så fall en helt onödig kostnad for skattebetalarna.

Menar man däremot allvar ska den som ska utvisas omhändertas först och därefter delges beslutet, för att inte kunna gömma sig. Och det här larvet med chartrade privatjetplan måste få ett slut. Båt duger bra, kompletterad med tåg, buss eller taxi, beroende på omständigheterna. De stora mängderna migranter gör att det krävs båt för att kunna hantera kostnaderna. En mindre Finlandsfärja som klienterna bor på efter avvisningsbeslut och intill ankomst till hemlandet krävs för att hålla igång sådan storskalig verksamhet. Statens tjänstemän som hittills fått dålig skolning i hantering av skattebetalarnas pengar måste även få lära sig att de är tjänstemän i en bananrepublik och inte några dollarmiljardärer.

Problemet med nationer som vägrar ta tillbaka sina medborgare kommer också att få sin lösning, sedan, när våra politiker avkrävs att verkligen lösa problemet. Precis som vi sett andra yrken uppstå och branscher blomma upp kommer vi förmodligen att få se specialister ta hand om utvisning till ovilliga mottagarländer. Det kanske blir någon sorts hemvändarlotsar, utvisningskonsulter eller liknande. Kanske får vi se oinbjudna kastas ut från flygplan. Med fallskärm förhoppningsvis. Den tanken kan nog förefalla hemsk för många, men många svenskar betalar dyra pengar för att få hoppa fallskärm. Andra helt ostraffade hoppar fallskärm i tjänsten. Många arméer håller sig med fallskärmshoppare och de är helt ostraffade människor. Om ostraffade kan hoppa fallskärm, varför då inte personer som oinbjudna tar sig in i landet? Sen får man bromsa tjänstemännen så att det inte börjar skena iväg. Om de får i uppdrag att hålla kostnaderna nere är risken annars stor för att de börjar kasta ut migranterna utan fallskärm. Helikopter kan säkert fungera i många fall men knappast med amerikanska piloter. De är alltför kraschbenägna på sådana uppdrag.

Kan Löfvens hussar i USA slumpmässigt mörda folk med drönare i många länder kan Europas länder säkert skicka tillbaka oönskade. Det är inte heller omoralisk att göra så. Inte om man öppet deklarerar att det är det man riskerar om man olovandes tar sig in i landet. Problemet ligger nog på ett annat plan:

- Hur ska vi få Stefan Löfven att uttrycka det så att folk begriper vad han säger?

Södertälje onsdagen den 28 oktober 2015
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: