söndag 3 juli 2016

IOK, UEFA, Idrotten alltjämt i maffians grepp

.
Så långt tillbaka vi kan minnas har idrottens organisationer varit djupet korrumperade. Blotta tanken på att hitta exempelvis en afrikansk representant som inte är korrumperad har något löjligt över sig. I Afrika ÄR korruptionen systemet. Men just i de här sammanhangen skiljer övriga världsdelar inte ut sig. Idrottens organisationer har också varit helt fredade från alla former av granskning, vilket har lett till att idrotten ända ut i gärdesgårdsserierna är korrumperade numera. Varför? För att man spelar om pengar, naturligtvis. Samtidigt har idrottens renhet lovsjungits av mainstream media. Ända fram till i år.

Idrotten har hyllats från framgångsrikt mutande industrier, från media som i brist på hederlig idrott istället med glatt humör rapporterar från uppgjord sådan, samt från politiker som lever enligt den gamla diktatorsdevisen ”Bröd, Arbete och Skådespel”. Det har hos idrottens mutkolvar skapat en känsla av att stå över alla rättssystem.

Men nu har det visat sig att de inte står över krigshetsarna som kontrollerar FBI.

Det går an att vara korrumperad. Men det går inte an att ge idrottsspel till nationer som är föremål för blockad eller trakasserier från USA, för då kommer FBI.

Så idrottens topporganisationer har nu gått från att vara autonoma korrumperade organisationer till att vara USA-kontrollerade korrumperade organisationer.

Vad det eventuellt kommer att föra med sig blir kanske intressant att följa även om det i skrivande stund kan förväntas vara förutsägbart.

Krigshetsarna som styr Vita Husets politik muckar bråk i stort sett var som helst i världen. Än så länge riktar sig de politiska trakasserierna i idrottssammanhang ”bara” mot Ryssland.

En sak som man i samband med detta kan fråga sig, är om även ”kampen” mot doping kommer att politiseras, eller om det redan skett?

Politiska uteslutningar öppnar kanske dörren för framväxt av nya, okorrumperade och opolitiska spel och organisationer? Kanske, kanske, för framtiden även med sig konsumentbojkotter mot de industrier som korrumperar idrotten? Kommer sponsring av idrott någon gång i framtiden att bli synonymt med att dra på sig en skurkstämpel? Det beror nog på hur mycket vi FÅR veta och hur mycket vi VILL veta.

Jag för min del har sedan länge varit av uppfattningen att exempelvis OS blivit alldeles för stort för att vara meningsfullt att besöka. Det är numera en enda stor trafikstörning. Den som är idrottsintresserad gör bäst i att sitta hemma eller på hotellrummet och titta. Men så blir det naturligtvis när pengarna helt tar över. Då går det inte att sätta någon gräns. Mycket vill ha mer.

Falun söndagen den 3 juli 2016
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: