söndag 1 januari 2012

Att bli vald är inget avlatsbrev.

.
(Svar till signaturen Veikko J:s kommentar till bloggen ”Projekt Sidostängsel”.)


Översättning

Låt mig vara först försöka översätta det Du skrivit till de av våra läsare som bara läser svenska:

Nog är det konstigt att det inte finns några andra hederliga människor än du. Så uppfattar lätt läsaren ditt skrivande på internet. Och om det nu är så; varför har du inte kommit längre än att skälla på en demokratiskt vald regering? Jag önskar dig ett gott nytt år, och om inte förr så hörs vi sen när du släpps ut ur fängelset.
/Veikko J
 


Lite om Din och andras kommentarer

Låt mig först säga att jag tror att Du är en hyggligt hederlig person. Ett inte oansenligt antal som skickar anonyma kommentarer till min blogg är inte det. De är istället ofta ”part i målet” men skriver anonyma kommentarer i manipulativt syfte förespeglande att man är en utomstående. Inte sällan utger de sig även för att vara kommuninvånare utan att vara det.

En liten fråga: Vart är det jag skulle ha kommit menar Du, och varför?


Finska förhållanden

Jag utgår ifrån att Du, eftersom Du valt att kommentera på finska, är finne och verksam i Finland. Jag följer inte med allt i Finland men ett och annat snappar jag upp därifrån. Det är ju uppenbart att även Finland är drabbat av korruption och att finska media håller en mycket artig och försiktig ton. Men ändå är Finland i mycket bättre moraliskt skick än Sverige. I Finland förekommer faktiskt organiserad jakt på mutor och korruption. Den lyckas inte alltid. Och den når kanske inte alltid alla nivåer. Men i princip så finns den - korruptionsjakten.


Ingen korruptionsjakt i Sverige

I Sverige däremot finns ingen motsvarande jakt. Korruption jagas inte - inte på någon nivå alls. Kritiskt granskande press finns knappt. Inte ens uppenbara och grova bedrägerier mot det offentliga - utförda inifrån - uppmärksammas av media. Media tiger unisont om grova rättsövergrepp och dito maktmissbruk.


Ofritt och dysfunktionellt rättsväsende

Domstolsväsendet är till stora delar under politisk kontroll. Inte självständigt i förhållande till den politiska makten som ju är fallet i länder med bibehållen rättssäkerhet. Åklagarväsendet är om möjligt i ännu värre skick. Vårt rättsväsende har under senare tid mest blivit berömt för att man lyckades döma Thomas Quick, i enhälliga domar, för  åtta mord vilka han skulle ha begått, fast det sedan skändligen visade sig att det hade han inte alls. Det var istället en ”setup” för att bättra på en usel statistik. Och bevisningen var de enhälliga domarna till trots obefintlig.



Man skulle kunna klara upp enklare cykelstölder, under förutsättning att tjuven inte är politiker eller är släkt med eller känner någon politiker. Men då faller det ju i alla fall eftersom det är många år sedan den svenska allt mer politiska polisen fungerade så väl att den klarade upp en cykelstöld.


Medborgarorganisationer infiltrerade

De till medborgarorganisationer förklädda klubbarna för inbördes beundran som säger sig bekämpa korruption hjälper istället till att mörklägga och förneka den och förklara hur fritt Sverige är från korruption.




Korruption kamouflerad till journalistik

Någon gång kan ett drev gå lös på någon pamp men då beror det på att ”de egna” övergivit pampen i fråga och att media har fått anfallsorder. Och då anfaller media mangrant, med samma iver som mobbarens kompisar på skolgården kan springa fram och sparka på mobbningsoffrets mössa, sedan striden väl är avgjord.



Långvarig enpartistat fördärvade oppositionen

Till skillnad från Finland har Sverige varit en enpartistat större delen av 1900-talet och början av 2000-talet. Under enpartistaten har bland viktiga oppositionspolitiker utvecklats en mygel- och korruptionskultur. Det kan förklaras av det ”statsbärande partiets” starka ställning. Men det kan däremot inte rättfärdigas av det. Den starka ställningen kom att innebära att det var det enklaste och tryggaste sättet för att få en guldkant i tillvaron för många oppositionspolitiker i en tid då det statsbärande partiets fästning föreföll ointaglig. På så sätt kunde egna väljare blidkas genom att oppositionspolitiker kunde köpa sig vissa mindre framgångar.


Tyvärr lever vi ännu med skadeverkningarna av detta. Politiker som har sålt sig, som har fnaskat, har ingen självständighet. De kan inte med kraft styra landet. De är hela tiden i händerna på den växande skara som vet vad de ägnat sig åt och är inte ens i position att tacka nej till nya erbjudanden om mutor. All tid går åt till täcka över spåren till det korrumperade förflutna. Alla saker väljarna vill ha genomförda måste vägas mot risken för att någon som drabbas av impopulära beslut ”bränner” en själv eller någon kollega med, för politikern själv, irreparabel skada som följd. Det är som Göran Persson sa: ”Den som är satt i skuld är inte fri”


Allt för många korrumperade skribenter

Så det saknas inte korrumperade institut, media och skribenter som kan skriva reportage av karaktären ”arbetets hjältar” och hylla tillståndet i landet trots att det är under pågående sammanbrott. Det behövs därför inte en till sådan skribent. Därför uppmärksammar jag många sådana saker som svenska media tiger om. Jag tror nämligen att vi kan befria oss från rättsröta och korruption och få det här landet på fötter. Men då kan vi inte förlita oss på att de korrumperade ska fixa det. Det finns de som skulle kunna göra det på ett mycket bättre sätt än jag. Men många som skulle kunna göra det väljer att inte göra det. Jag har blivit utsatt för en hel del politiska skurkstreck och kan därför dra mitt strå till stacken för att bekämpa den grova organiserade svenska brottsligheten.


Svårt att ta till sig obehaglig information

Jag förstår också att jag stör Din världsbild när Du läser min blogg och motvilligt tvingas ta till Dig att allt som Du blir matad med inte är sant. Att den rosenröda bilden av tillståndet i landet inte stämmer.

Alla värjer sig mot obehagliga insikter. Du skulle naturligtvis hellre vilja kunna slå Dig till ro med tryggheten att verkligheten är så som politiker, tjänstemän och deras media berättar. Att sagorna är sanna, att inte Du eller Din rättssäkerhet eller trygghet är hotad och att Du tryggt kan sova vidare.


Kompetensdiskriminering

Fortfarande är många, de flesta får vi hoppas, hederliga. Många är också kompetenta. Men vårt styrelsesätt är tyvärr sådant att det snarare är undantag än regel att de kompetenta har någonting att säga till om. De ser missförhållanden och vanstyre men är inte i position att göra något åt saken.


Läcka - men till vem?

Andra ser olagligheter och maktmissbruk och skulle kunna läcka graverande information som skulle avslöja grova insidebrott mot det offentliga - men till vem? Det är ju knappast lönt att äventyra sin försörjning genom att läcka till någon som är på samma ”lönelista” som de man läcker om.


En fri debatt måste föras och försvaras

Men för att de ska kunna fortsätta att vara hederliga måste de kunna se att de har någonting för det. Att de korrumperade häcklas och jagas. De måste kunna tro att det ska bli slut på den här korruptionen. Annars kommer allt fler att bli korrumperade eller eljest ohederliga. Allt fler institutioner kommer att upphöra att fungera.


Rehabiliterat rättsväsende eller ett nytt dito

Korruptionen tar inte slut genom att de korrumperade plötsligt slutar skurkas eller anger sig själva. Det kan bara åstadkommas genom ett tillräckligt stort tryck från medborgarna mot det allmänna och mot en korrumperad press om att sköta sina åtaganden och tillhandahålla de tjänster vi betalar skatt för. Det krävs ett tryck mot att inte mygla som innebär att de så småningom kommer att få stå inför skranket och svara för vad de gjort. Antingen genom ett rehabiliterat svenskt rättsväsendes åtgärder eller genom ett helt nytt rättsväsende som tar över rollen som vår nuvarande i hög grad politiserade attrapp inte spelar. Det är inte så vanligt, men det händer när behovet blir tillräckligt. Både i Sverige och i andra länder, men oftare i andra länder. Antingen bekämpar vi politisk brottslighet och korruption eller så kommer vårt samhälle i den form vi känner det att gå under.


KFM monterar ned politiskt inkorrekt skylt
Får inte en demokratiskt vald regering kritiseras?

Du skriver i Din kommentar att jag skäller på en demokratiskt vald regering. Hur menar Du då? Vad har det för betydelse hur regeringen är vald? En regering som är demokratiskt vald - har den fått avlatsbrev? Får man inte kritisera korruption eller annan brottslighet i regeringen eller regeringen närstående kretsar som inverkar menligt på regeringens förmåga att sköta landet på ett sätt som vi har rätt att förvänta oss? Får inkompetens eller misshushållning med allmänna medel inte kritiseras om regeringen är demokratiskt vald?

Om regeringens metoder för maktutövning, eller härskarteknik om man så vill, är odemokratiska och saknar stöd i, eller står i strid med, svensk grundlag - får man kritisera regeringen då?


Får en regering svara på kritik med rättsövergrepp och justitiemord?

Om en regering utsätter medborgare för grova rättsövergrepp och justitiemord - får man kritisera den och har det någon betydelse för frågans bedömning huruvida den är demokratiskt vald? Observera särskilt, att det nog hör till undantagen att regeringar som inte är valda i något så när demokratiskt ordning får kritiseras över huvud taget.


Är regeringen verkligen demokratiskt vald?

Är regeringen verkligen demokratiskt vald? Om regeringen blivit vald genom att undertrycka för väljarna väsentlig information med hjälp av ekonomiska påtryckningar, eller mutor om man så vill, mot media. Om det inneburit att andra demokratiska krafter kommit att censuras m.m. Hur demokratiskt vald är regeringen då?

Om regeringen håller sig vid makten med hjälp av ett korrumperande presstöd samt genom att utnyttja den omfattande offentliga verksamhetens och regeringen närstående intressens annonsbudgetar på ett otillbörligt sätt - är regeringen demokratiskt vald då och tycker Du att frågan över huvud taget får väckas då?

Vad menar Du egentligen, ”Veikko J”?


Allmänheten har rätt att få veta även det som pressen tiger om

Jag kan med hänsyn till ovanstående inte dämpa Din oro med att jag kommer att komma med några lugnande, tröstande, skriverier. Tyvärr har jag mycket grov korruption och besläktad offentlig brottslighet att berätta om och det kommer jag att göra den närmaste tiden. Det jag har berättat om hittills är tyvärr bara förnamnet på den kriminalitet som jag blivit utsatt för. Allmänheten har att få veta. Andra som blivit utsatta har rätt att få veta. Den som överväger att göra något åt förhållandena i landet har rätt att få veta.


Hur många andra skulle kunna berätta?

Jag undrar ibland hur många andra som skulle kunna berätta liknande saker men som ännu inte har gjort det, som kanske valt att ligga lågt, som kanske inte vetat hur de skulle kunna gå till väga, som gett upp inför övermakten eller som kanske har haft oturen att vända sig till en korrumperad journalist eller tidning eller korrumperade representanter för rättsväsendet.


Det kommer mera

Därför kan jag bara rekommendera Dig att fortsätta läsa bloggen. Det kanske inte blir den bild eller den information Du skulle önskat men jag tror inte att Du kommer att vilja ha det oläst.

Övertorneå den 1 januari 2012
Mikael Styrman
.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Starkt misstänkt korruption"
Nu pågår muddringsprojektet för Kalix Kommun http://www.karlsborgshamn.se/
Den antagne entreprenören för dammbygget som pågår måste syssla med besticknig mot beställaren, Krav som fanns i upphandligen utförs inte bla
(lägga duk mellan morän och berg)
Tidsplan följs inte, Undrar om entreprenören betalar vite när inte tidsplan följs ? Den arbetsledning som ska driva jobbet är sällan på plats och verkar inte bry sig mycket hur jobbet går eller är okunning, Den UE för huvudentreprenören som är på plats är ju känd för att bygga upp sitt företag med hjälp av bestickningar,
Det kan inte bli så mycket i extra kostnader från ursprungsanbudet, Det blir intressant att se vad sluträkningen blir till Kalix Kommun, De ansvariga tjänstemännen på kommunen får väl kanske en ny bil och några utlandsresor mm.

Person med insyn i projektet.

Anonym sa...

Nordnytt 07.40 2/1 2012 i inslaget om Haparanda kommuns satsning på arena, S flickan som var emot vittnade om hur partipiskan fungerar.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Jaha, i så fall är det många som är fullt sysselsatta med att titta åt andra hållet när de passerar.
Även sådana som gärna intalar sig att allmänheten har en annan bild av vad de ägnar sig åt i sin yrkesroll...

Mikael Styrman sa...

Ja, jag såg det kl 08:40.
Hon har nog fått sina fiskar varma.
Tänk att en ung flicka är den enda som har civilkurage.
Eller är det så att hon är den enda som har något förstånd i församlingen?
Och mobbarna är genast på henne med sina odemokratiska och olagliga påtryckningar.

ulf sa...

ett citat från en blogg: "Det har tydligen blivit en farsot i statsförvaltningen att myndigheter identifierar sig med starka industriintressen: Energimyndigheten med vindindustrin, Livsmedelsverket med livsmedelsindustrin och Socialstyrelsen med läkemedelsindustrin. En statsförvaltning i svårt förfall och medborgarna blir bara fattigare och sjukare ju längre det får fortgå." ja visst är det så!!